Laburisti so osvojili 203 sedeže oz. izgubili 59 sedežev, medtem ko so konservativci osvojili 365 od 650 sedežev v parlamentu.

"Želel sem združiti državo, ki jo ljubim, ampak mi je žal, da smo izgubili, in prevzemam odgovornost za to," je v tedniku Sunday Mirror zapisal Corbyn, ki je v petek napovedal, da bo v januarju odstopil z vrha stranke.

V tedniku Observer pa je Corbyn zapisal, da je imela stranka težavo pri zagotavljanju podpore tudi zaradi polarizacije države glede brexita. Med privrženci laburistov so namreč tako zagovorniki kot nasprotniki brexita. Kljub temu ostaja Corbyn prepričan v politični program stranke in verjame, da bo manifest nekoč zgodovinsko pomemben.

Odgovornost za slabe rezultate je prevzel tudi glavni oblikovalec strankine finančne politike John McDonnell.

Tako Corbyn kot McDonnel sta napovedala odstop v januarju. V ozadju pa se je že začela tekma za njuna položaja. Med resnimi kandidatkami je po pisanju britanskega BBC poslanka Lisa Nandy, ki je izrazila zanimanje.

Na predčasnih volitvah v četrtek so konservativci Borisa Johnsona osvojili absolutno večino. Premier tako ne bo imel večjih težav z izvedbo brexita, saj ima v parlamentu 80 glasov večine. Kot je napovedal, bodo britanski poslanci še pred božičem glasovali o izstopnem dogovoru, ki ga je izpogajal z Brusljem.

Veliko izgubo pa so zabeležili laburisti, ki so osvojili 203 sedežev, na tretjem mestu je škotska nacionalna stranka SNP s 48 sedeži. Liberalni demokrati bodo imeli 11 sedežev, druge stranke pa 23.