Razpravljajo, ali potrebujejo še kakšno pričo ali pa lahko proces iz odbora za obveščevalne dejavnosti preselijo v pravosodni odbor, ki bo morda prav tako skušal koga zaslišati ali pa bo na podlagi znanega sestavil obtožnico proti Trumpu.

Morda si bodo želeli zaslišati nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona, ki je septembra ali odstopil ali pa ga je Trump odpustil. Bolton se zaslišanju izogiba s tožbo na sodišču, od katerega zahteva, naj odloči ali mora spoštovati kongresni poziv ali poslušati Trumpa, ki mu ne dovoli udeležbe skupaj z drugimi državnimi uradniki.

Nekateri med njimi so se sicer odločili sami in prišli ter pojasnili, da izsiljevanje Ukrajine z vojaško pomočjo in obiskom predsednika v Beli hiši v zameno za preiskavo demokratov ni v redu in je voda na mlin Rusiji. Bolton je v petek objavljal tvite, da naj bi mu Bela hiša blokirala dostop do lastnega računa, sedaj pa naj bi ga spet dobil nazaj in lahko tvita.

Ob tem je pozval vse, ki jih to zanima, naj bodo pozorni. Do konca dneva potem ni tvitnil nič razburljivega dlje od prejšnjega provociranja preko posrednikov, da kar veliko ve o Ukrajini in Trumpu.

Trump je imel zjutraj nastop na televiziji Fox News v njegovi priljubljeni oddaji Fox in Prijatelji, kjer ga nihče ni izzval, ko je nadaljeval s širjenjem teorije zarote o ukrajinskem vpletanju v ameriške volitve leta 2016 in trditvijo, da ga je korupcija v Ukrajini tako zelo skrbela, da je tja poslal "največjega" borca proti kriminalu v ZDA Rudyja Giulianija.

Demokrati so prepričani, da Trumpa korupcija v Ukrajini ni niti najmanj zanimala, razen v primeru, če bi mu to prineslo preiskavo proti demokratom kot pomoč za volitve leta 2020. V petek so začeli mediji poročati, da Trumpova vlada že več mesecev podobno kot v primeru Ukrajine zadržuje tudi Libanonu namenjeno vojaško pomoč v vrednosti okoli 100 milijonov dolarjev.

Trump je tudi zatrdil, da si zelo želi nadaljevanja postopka ustavne obtožbe v senatu, kjer imajo večino republikanci.

Trump je na televiziji Fox News v skladu s pričakovanji vse priče proti sebi označil za lažnivce in trdil, da jih ne pozna. Med njimi veleposlanika pri EU Gordona Sondlanda, ki je imel njegovo osebno telefonsko številko in ga je klical iz Kijeva, da mu pove, da bodo v Ukrajini uvedli preiskavo proti demokratom.

Senatni republikanci sicer priznavajo, da kljub večini v senatu nimajo potrebnih 51 glasov, da bi postopek ustavne obtožbe razveljavili in do sojenja v senatu za ali proti odstavitvi Trumpa s položaja bo prišlo.

Nihče ne ve, kdo od republikancev namerava podpreti postopek, vendar se Trump tega problema zaveda in zato trdi, da se veseli senatnega sojenja, do katerega bo kot kaže moralo priti ne glede na to, kaj si želi predsednik ZDA.