Konec tedna se za prebivalce Stražišča pri Kranju ni začel tako, kot so si zamislili. Ena od družin je v noči s petka na soboto ostala brez strehe nad glavo, sosedje iz dveh stanovanjskih hiš ob omenjeni pa so morali zaradi požara domove zapustiti le začasno. Kako silovito so dom družine iz Stražišča napadli ognjeni zublji, opisujejo gasilci: »Ko smo prišli na prizorišče požara, je bila hiša bakla. Tako v gasilskem žargonu pravimo gasilci, kadar je objekt popolnoma v ognju. Gorelo je celotno prvo nadstropje hiše, mansardno stanovanje in streha,« prizor v Stražišču pri Kranju opisuje Andraž Šifrer iz Gasilsko-reševalne službe Kranj (GARS). »Plameni so segali skozi vsa okna in vrata,« dodaja.

Utrpel opekline in se nadihal dima

Da je zagorelo v stanovanjski hiši v Ješetovi ulici, so bili v kranjskem regijskem centru za obveščanje obveščeni nekaj minut po polnoči. »Požar je gasilo 59 gasilcev iz GARS Kranj in iz šestih prostovoljnih gasilskih društev,« opisuje Šifrer. Kot je zapisano na portalu Spin, so poklicnim gasilcem iz Kranja pomagali še prostovoljni gasilci iz Stražišča, Bitenj, Kokrice, Brega ob Savi in Žabnice. »Okoli pol štirih zjutraj smo požar omejili in razkopali žarišča, na prizorišču pa so ostale še požarne straže,« opisuje Šifrer.

Med požarom je bil v hiši en stanovalec, dva pa sta bila po podatkih gasilcev takrat zdoma in sta se vrnila pozneje. »Stanovalec, ki je bil v hiši, je po prvih podatkih utrpel lažje opekline, pomagali so mu tudi zaradi vdihavanja dima,« je pojasnil predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave Kranj Bojan Kos. V nadaljnjo oskrbo so osebo odpeljali kranjski reševalci.

Sosedje so se lahko vrnili domov

Kot je dodal Kos, so med intervencijo evakuirali tudi stanovalce iz dveh sosednjih objektov, vendar so se lahko kmalu vrnili v svoje domove. »Gre za zelo gosto strnjeno naselje s tako imenovanimi hišami dvojčki, zato smo zaradi varnosti evakuirali tudi stanovalce sosednjih dveh hiš. Vendar pa se požar, čeprav je bil obsežen, ni razširil na sosednja objekta,« poudarja Šifrer.

»Okoliščine kažejo, da je zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše, ogenj pa se je od tam razširil še na nekatere druge prostore v hiši in ostrešje. Nastalo je za nekaj deset tisoč evrov gmotne škode. Tuja krivda je izključena. Z zbranimi obvestili bodo kriminalisti seznanili pristojno državno tožilstvo,« so zapisali na Policijski upravi Kranj. Hišo so ognjeni zublji delno uničili. Ogenj je uničil prvo nadstropje, mansardo in ostrešje. Šifrer je še dodal, da so se za zagotavljanje nadomestne strehe nad glavo družini, ki je ostala brez doma, povezali s predstavnikom civilne zaščite kranjske občine.