Društvo novinarjev Slovenije (DNS) je danes podelilo novinarske nagrade čuvaj/watchdog 2019. Nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva je prejel novinar Dela Boris Šuligoj, za katerega novinarstvo, kot je zapisala porota, ni poklic, ampak zanj živi že več kot 40 let. Šuligoj je znan po svojih člankih o lokalni politiki na Primorskem in njenem vpletanju v gospodarstvo, italijanski manjšini, odnosih v obmejnem prostoru, ribištvu idr., o čemer je objavil množico komentarjev in analitičnih člankov.

Nagrada tudi za Ranko Ivelja z Dnevnika

V kategoriji izstopajočih dosežkov je porota DNS nagradila Adrijana Bakiča, ki je v prispevkih na Televiziji Slovenija razkrival zgodbo o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije, projekt Prvega programa Radia Slovenija Delaj in molči avtoric Darje Pograjc, Andreje Gradišar, Nataše Rašl in Ane Skrt ( iz konkretnih zgodb, izkušenj in primerov posameznikov, ki so se znašli v kolesju prekarnosti, espejevstva in agencijskih oblik dela, so sestavile kalejdoskop prispevkov na različnih platformah), ter novinarko Dnevnika Ranko Ivelja, ki je razkrila korupcijsko porabo denarja na treh pedagoških institucijah, nad katerimi je bedel vrh šolskih oblasti.

Prodor mladih novinarjev

Čeprav se v novinarstvu zaradi kadrovske podhranjenosti uredništev že dalj časa govori o izgubljeni generaciji, je bila letošnja bera debitantov po oceni DNS izjemna, zato se je porota odločila, da letos mladim novinarjem podeli kar tri nagrade. Debitantske nagrade za dosežke mladih novinarjev, ki so v poklicu manj kot pet let, so prejeli Klara Širovnik z Večera, ki je s svojimi reportažami o ljudeh z družbenega obrobja podrla rekorde branosti, Lucijan Zalokar z Dela, ki je svež slog vnesel v teme o športu, tehnologiji in literaturi, ter Žan Dolajš s Televizije Slovenije, ki je po mnenju porote uspešno stopil v čevlje svojih bistveno bolj izkušenih kolegov v oddaji Tarča. Pohvalo za izstopajoč novinarski dosežek v letu 2019 so prejeli Toti list, Večer in projekt MMC RTV Slovenija Izza zidov 1989–2019 avtoric Ane Svenšek in Maje Kač.

Nagrajena dva Dnevnikova fotografa

Nagradi za izjemne dosežke v novinarski fotografiji je DNS podelil Blažu Samcu z Dela (za posamično fotografijo sprevoda finalistov tekmovanja v zgodovinskem nogometu) in Luki Cjuhi z Dnevnika (za reportažo, ki prikazuje vsakdanjik ljudi v nenavadnem poklicu – pobiranju živalskih kadavrov). Pohvalo porote s področja novinarske fotografije pa si je prislužili Dnevnikov fotograf Jaka Gasar za fotografijo Muhamada Nod Muhamada, migranta iz Afganistana, ki je nastala na vlaku, s katerim je bil poslan v Niš.