Prva polovica rednega dela lige ABA se počasi približuje koncu, slovenskim klubom pa za zdaj kaže odlično. Olimpija z Budućnostjo kroji sam vrh lestvice, le poraz za njima pa je Primorska, ki je presenečenje samo za tiste v regiji, ki v zadnjih dveh sezonah niso podrobno spremljali koprske zasedbe. Povsem solidno stoji tudi Krka, ki je imela v preteklem krogu proti Ciboni odlično priložnost, da se zasidra na sredini lestvice, a je prikazala morda celo najslabšo predstavo v letošnji sezoni.

Koprčane, Novomeščane in Ljubljančane v 8. krogu čakajo premagljivi nasprotniki. Prva bo na delu Primorska, ki bo danes gostila še eno presenečenje letošnje sezone jadranskega tekmovanja FMP. V Novem mestu bo nato gostovala Igokea, ki je veliko razočaranje in je do zdaj zbrala vsega zmago in kar šest porazov. Zadnja bo na parket stopila Olimpija, ki bo jutri zvečer gostovala pri glavnem kandidatu za izpad Zadru.

Koprčani dobili zaostala izplačila

FMP je po sedmih tekmah v ligi ABA zbral pet zmag, a bil tudi pri obeh porazih proti Partizanu in Olimpiji v gosteh do konca v igri za uspeh. Trener Vladimir Jovanović dobro vodi mlado zasedbo, ki je skupaj že nekaj časa in pri kateri izstopajo Srba Stefan Pot in Aleksa Radanov, Avstralec Duop Reath in Turek Okben Ulubay. V nasprotju z Beograjčani je Primorska doživela visoka poraza proti Crveni zvezdi in Olimpiji, navdušila pa na ostalih obračunih z izjemo proti Megi pred tednom dni. Koprčane pestijo finančne težave, a so igralci po naših informacijah prejeli vsa zaostala izplačila. Na obračun za ohranitev stika z vrhom lestvice bosta obe moštvi prišli spočiti, saj je bil FMP nazadnje na delu pred tednom dni proti Olimpiji, Primorska pa v ponedeljek v državnem prvenstvu proti Rogaški. »FMP je odlična ekipa, kemija med igralci je izjemna. So organizirano moštvo, v katerem vsak igralec ve, kaj mora narediti na igrišču. Trenerska ekipa se na nasprotnika vedno dobro pripravi, zato nisem presenečen, da so povsem pri vrhu lige ABA. Za zmago bomo morali odigrati vrhunsko v obrambi in biti osredotočeni vseh 40 minut,« pravi trener Primorske Jurica Golemac, ki bi se mu v primeru zmage ponujala velika priložnost za visoko uvrstitev po prvem delu lige ABA. Koprčani namreč po FMP igrajo še s Cibono, Zadrom in Igokeo, ki so pri dnu.

Igokea po imenih kakovostna

Po imenih ima Igokea v letošnji sezoni zelo dobro moštvo, ki so mu pred kratkim dodali še srbskega centra Đorđa Gagića in Američana Dorella Wrighta, moštvo pa je znova prevzel trener Dragan Bajić. Predstavnik BiH bo v Novo mesto prišel odločno po zmago, ki jo potrebuje v boju za obstanek, zato mora Krka pozabiti na porazno predstavo proti Ciboni in se pokazati v boljši luči, če želi upati na uspeh. »Pred nami je težka tekma, tako za nas kot za Igokeo. Gostje so zelo izkušeni, v svojih vrstah pa imajo celo dva nekdanja NBA-igralca Dorella Wrighta in Rashada Vaughna, ki sta v Aleksandrovac prišla, da bi spet zagnala svoji karieri,« opozarja Vladimir Anzulović, ki bo to pot pričakoval več od okrepitve Marvina Jonesa.

Rimac opozarja na podcenjevanje

»Zame kot trenerja je prihajajoča tekma zelo zahtevna, saj imam izkušnje s takšnimi obračuni in vem, da se sami od sebe ne dobijo. Zadar nujno potrebuje zmago in zagotovo bo na parket stopil zelo motiviran ob bučni podpori domačih navijačev. V nasprotju z nekaterimi prejšnjimi tekmami smo imeli tokrat malenkost več časa za trening, zato smo se lahko malo odpočili in dobro pripravili. Pričakujem, da bo energija, s katero želimo igralce napolniti v teh dneh, v Zadru tudi prisotna. To je glavni ključ do zmage, hkrati pa bomo morali enostavno ustaviti njihove protinapade, šele nato pa bomo imeli veliko možnosti za zmago,« je pred podcenjevanjem nasprotnika svoje igralce opozoril trener Olimpije Slaven Rimac. Zadar bo kljub zadnjemu mestu in sedmim porazom brez zmage izredno nevaren, saj bo storil vse, da proti Olimpiji začne preobrat v sezoni. Ljubljančani so na drugi strani v izjemni formi in so v nizu petih zaporednih zmag, zato bi bilo vse drugo kot šesta veliko presenečenje.

Liga ABA, 8. krog, danes ob 18. uri: Primorska – FMP, ob 20. uri: Krka – Igokea, nedelja ob 12. uri: Mega – Cibona, ob 18. uri: Budućnost – Partizan, ob 20. uri: Zadar – Olimpija, ponedeljek ob 18. uri: C. zvezda – Mornar.