»Tako! Zdaj sem pa prisiljena spregovoriti o resničnih dejstvih, ki sem jih doslej iz obzirnosti zamolčala,« je svoj odgovor Svetlani Slapšak in Valenčiču, ki sta bila sprva med soavtorji knjige, začela Svetlana Makarovič. Zaključila pa je z besedami: »Toliko o dobrodelnosti, gospa in gospod. In če celo špekulirata, da imata pravico do mojega honorarja, in da hočem s to donacijo poravnati nekakšno krivico, vaju obveščam, da vama je tu krepko spodletelo in da bom svoj pošteno zasluženi honorar z veseljem obdržala zase in za svoje muce. Vidva pa zganjajta svojo lažno humanitarnost s svojim denarjem - od mojega pa odslej roke stran!«

Valenčič je v odziv na izjavo Svetlane Makarovič zapisal: »Svetlana Makarovič me en dan razglaša za vrhunskega novinarja, drugi dan za lenobo in zabušanta, en dan mi želi dati svoj honorar, potem pa, ko želim ta honorar v dogovoru s Svetlano Slapšak nameniti v humanitarne namene, znori in naju oba obtožuje zlorabe humanitarnosti. Iskreno, jaz tej Makarovičevi ne morem več logično slediti in verjamem, da je tudi slovenska javnost že precej sita vsega skupaj.«

Kot je še zapisal, sta s Svetlano Slapšak v četrtek »poskušala dostojno končati afero Luciferka z nakazilom honorarja (kateremu se je Makarovičeva javno odrekla v prid naju dveh) v človekoljubne namene, s čimer bi lahko vsi skupaj pokazali, da smo sposobni preseči osebne zamere in storiti nekaj dobrega za nekoga drugega«. »Žal ni šlo, pa naj se konča, kot se je začelo - klavrno in bedno,« je dodal.

»Kar zadeva halucinacije Svetlane Makarovič glede moje predanosti delu, naj povem, sem samo v zadnjih štirih letih ustvaril štiri dokumentarne filme (trenutno delam na petem) in napisal dva romana (trenutno pišem četrto knjigo), poleg vseh ostalih obveznosti,« je še zapisal Valenčič.

Poskušala sta »končati sramoto, v katero se pogreza« Makarovičeva

Svetlana Slapšak se, kot je zapisala, pridružuje Valenčičevi izjavi. »Skupaj sva poskušala rešiti ugled in dostojanstvo Svetlane Makarovič in končati sramoto, v katero se pogreza, pa nama ni uspelo. Bes nad idejo o vsestransko rešilni dobrodelni akciji, pljuvanje in laži, ki si jih je dovolila, zahtevajo osnovni higienski ukrep - da se ta žalostni in patetični izbruh prekine. Vsaj razumni mediji se bodo odzvali,« je zapisala.

»Osebno mi je mučno, ne samo ko velika pesnica bruha laži in prostaštvo, ampak tudi ko prepove 'pridnemu' Mateju Šurcu razpolaganje s svojim honorarjem ... Zato nima smisla demantirati laži o posojilih, o mojih obvezah, o mojem zabušavanju, licentia poetica, pač! Naj piše in bolj neguje svoje mačke, ki so bile, ko sem jih imela priložnost opazovati, v precej bednem stanju, ena je v tem obdobju tudi umrla. Paradni Kotik je simbol te bolne hinavščine. Svetlani Makarovič želim veliko zdravja in srečnih let,« je sklenila.

Založba Beletrina pa je v svojem odzivu še enkrat poudarila, da sta Svetlana Slapšak in Valenčič predano delala na knjigi Luciferka vse do trenutka, ko je s strani Svetlane Makarovič prišla nikoli pojasnjena zahteva o njuni izključitvi iz projekta.