Corbyn je na predstavitvi programa v Birminghamu napovedal, da bo njegova stranka v primeru zmage na decembrskih volitvah v šestih mesecih po prevzemu oblasti z EU sklenila nov dogovor o brexitu in pripravila nov referendum o britanskem izstopu iz unije. Volivci bodo izbirali med dogovorom in obstankom v EU.

"Britansko ljudstvo ima zadnjo besedo. Naša vlada bo rezultat upoštevala, ne glede na to, kakšen bo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal vodja laburistov.

Ključne obljube so nacionalizacija železnic, vode in energetike, napovedujejo pa tudi delno privatizacijo britanskega telekoma BT in brezplačen dostop do širokopasovnega interneta za vse.

Poleg tega obljubljajo "zeleno industrijsko revolucijo" za boj proti podnebnim izrednim razmeram. Napovedali so vlaganje v zelena delovna mesta in pomoč podjetjem za boj proti podnebnim spremembam.

Program vključuje tudi zvišanje plač v javnem sektorju za pet odstotkov in ukinitev šolnin za univerze. Zvišali bodo davek na dobiček podjetij in za pet odstotkov zvišali tudi dohodnino tistim, ki največ zaslužijo.

Vladajoči konservativci so v odzivu sporočili, da bo "vlada pod vodstvom Corbyna pomenila višje davke, kaos z dvema novima referendumoma in zastrašujoče dolgove". Konservativna stranka premierja Borisa Johnsona bo program predvidoma predstavila konec tedna.

Liberalni demokrati so bili kritični predvsem do "obsežnega načrta nacionalizacije". Corbynovim načrtom bo morebiten izstop iz EU močno škodoval, so dodali.

V britanski gospodarski zbornici pa so pozdravili načrte za vlaganje v infrastrukturo. Opozorili so sicer, da "bosta pretirano poseganje v vodenje podjetij in zviševanje davkov zatrla inovacije in zadušila rast", poroča AFP.

Glede na ankete bodo na volitvah ponovno slavili konservativci, ki naj bi prejeli med 36 in 44 odstotkov glasov. Sledili naj bi laburisti z med 25 in 33 odstotkov glasov. Liberalni demokrati naj bi prejeli med 11 in 19 odstotkov podpore. Stranki Brexit pa ankete napovedujejo med tri in 11 odstotkov glasov.