Predlog zakona o človekovih pravicah in demokraciji v Hongkongu je že v torek dobil soglasno podporo v 100-članskem senatu, v sredo pa ga je s 417 glasovi za in enim proti potrdil še predstavniški dom. Zdaj ga mora podpisati samo še Trump, ki pa se še ni jasno izrekel glede tega. A pričakovati je, da ga bo podpisal, poročajo tuje tiskovne agencije.

Če ga bo podpisal, bo moral vsako leto pregledati status trgovinskih ugodnosti, ki so ga ZDA odobrile Hongkongu. Predlog predvideva tudi sankcije proti predstavnikom Hongkonga in Kitajske, ki kršijo človekove pravice.

Senat in predstavniški dom pa sta soglasno potrdila tudi predlog zakona o prepovedi izvoza solzivca, gumijastih nabojev, vodnih topov in lisic hongkonški policiji.

Kitajsko zunanje ministrstvo je v odzivu ZDA posvarilo pred vmešavanjem v notranje zadeve Hongkonga in Kitajske. »Ostro obsojamo in odločno nasprotujemo sprejetju s Hongkongom povezanih zakonov,« je povedal tiskovni predstavnik ministrstva Geng Shuang.

»Če je ameriška stran odločena, da deluje sama, bo Kitajska sprejela učinkovite ukrepe, da odločno udari nazaj,« je dejal. Pri tem ni podrobneje pojasnil, kakšne ukrepe bi lahko sprejel Peking.

So se pa medtem razmere v Hongkongu, kjer so v minulih dneh potekali spopadi med študenti in policisti, umirile. Nekaj deset protestnikov sicer vztraja na kampusu politehnične univerze, a je tam danes mirno. Kampus so zasedli v nedeljo, a ga je več sto študentov zapustilo.