Predsednik največje slovenske opozicijske stranke Janša, ki je nastopil drugi dan kongresa največje evropske politične družine, je poudaril, da se je treba izogniti dvojnim standardom ter izpolniti obljube, posebej tiste, za katere je potrebna zgolj politična volja.

»Izpolnimo naše obljube in odprimo pogajanja s Severno Makedonijo. Bolgarija, Romunija in Hrvaška so izpolnile kriterije za članstvo v schengenskem območju. Spustimo jih v območje, varnost celotne EU se bo okrepila,« je dejal Janša, ki je govoril v angleškem jeziku.

Predsednik SDS je zaželel srečo in uspeh hrvaški vladi in premierju Andreju Plenkoviću pri vodenju Sveta EU v prvi polovici prihodnjega leta.

Dejal je, da se EU sooča z enimi najresnejših izzivov v svoji zgodovini ter da potrebuje močne in stabilne države članice. Spomnil je, da ima skoraj polovica članic manjšinske ali tehnične vlade. V nekaterih državah so na oblasti koalicije volilnih poražencev, v drugih pa razpadajo velike koalicije, je dejal in opozoril, da so za upravljanje z novo politično realnostjo nujni nova politična orodja in koncepti.

Izrekel je podporo novemu predsedniku EPP Donaldu Tusku in novi predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen pri izvajanju načrtovanih strateških programov za reševanje izzivov, kot sta demografija in digitalna Evropa. Menil je, da je ohranitev evropskega načina življenja predpogoj za vse ostalo.