Google je že prej oglaševalcem, tudi političnim, prepovedoval laganje v oglasih. Zdaj je pravila zapisal bolj jasno, dodal pa je tudi primere prepovedane vsebine, kakršni so prirejeni ali predelani videoposnetki ali fotografije.

»Naša politika oglaševalcem prepoveduje podajanje lažnih trditev - naj gre za ceno stola ali za trditev, da lahko voliš preko sporočila sms, da so volitve preložene ali da je kandidat umrl,« je pojasnil podpredsednik Googlovega oddelka za oglaševanja Scott Spencer.

Primeri prepovedanega oglasnega gradiva vključujejo oglase in povezave do informacij, ki vsebujejo očitno lažne trditve, ki bi spodkopale zaupanje volivca ali udeležbo na volitvah.

»Seveda priznavamo, da je čvrst političen dialog pomemben del demokracije in nihče ne more smiselno presoditi vsake politične trditve, nasprotne trditve ali namigovanja,« je dejal Spencer.

»Zato pričakujemo, da bo število političnih oglasov, proti katerim bomo ukrepali, zelo omejeno, vendar bomo v primeru jasnih kršitev to še naprej počeli,« je dodal predstavnik Googla.

Glavni Googlovi formati za spletno oglaševanje so oglasi, ki se pojavljajo ob rezultatih iskanja v brskalniku, oglasi na platformi za videovsebine youtube in oglasi, ki se pojavljajo na spletnih straneh.

Google je napovedal, da bo omejil tudi usmerjanje političnih oglasov na splošne kategorije, kot so starost, spol ali poštna številka.

Spletni velikan bo spremembe najprej uvedel v Veliki Britaniji, in sicer v tednu dni, do konca leta po vsej EU, v preostanku sveta pa bodo začele veljati 6. januarja prihodnje leto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pravila glede političnega oglaševanja sta pred googlom že zaostrila twitter in snapchat.