Nocojšnja premiera predstave Memememe režiserja in koreografa Jana Rozmana, v kateri se bodo performerji v Stari mestni elektrarni poigravali z estetiko internetnih memov, kot preddogodek napoveduje že osmi CoFestival.

Ta tokrat odpira vprašanja, kako afektom, ki s svojo osamosvojeno zverinskostjo nakazujejo naš obstoj, priskrbeti kos človeškega telesa, kos sedanjosti, kos človeške vezi, in ali ni resnična zagata naše prihodnosti skrita v dejstvu, da nam je izmed vsega daleč najbolj nedostopna naša breztežna in breztelesna sedanjost. »Tudi plesni ustvarjalci intenzivno beležijo polja, strategije in razvijajo metodologije, ki bi omogočile drugačno aktualizacijo prihodnosti, kot si jo predstavljamo,« so prepričani v produkcijskem timu Kina Šiška in Nomad Dance Academy.

Ujemanje v temnem polju

Petkovo odprtje festivala v Kinu Šiška bo zaznamoval plesni dokumentarec Uravnanost je povsod, ki bo predstavil uveljavljeno ameriško plesno inovatorko Deborah Hay. Vpogled v koreografinjin odnos do plesa in telesa bo še poglobila predstava Ujemanje, rezultat njenega sodelovanja s švedskim baletnim kolektivom Cullberg; štirje plesalci se bodo borili z različnimi prostorskimi, kinetičnimi in glasovnimi nalogami, in prek njih tkali koreografsko strukturo.

Sobotni večer bo sokoreografiral Michiel Vandevelde, ki sodi med najbolj obetavne predstavnike flamskega sodobnega plesa, s predstavo Konci svetov bo brskal po arheoloških ostankih preteklega sodobnoplesnega stoletja. Nasprotno se bo v prihodnost – na humanoide iz znanstvenofantastične perspektive – v nedeljo z Analizo v temnem polju zazrl priznan nizozemsko-švedski koreograf Jefta van Dinther.

Dobrodošel Cunningham

Mesečina bo v spoju realnega in sanjskega zasijala v ponedeljek zvečer s plesno-koreografskim dvojcem Daría Barrete Damasa in Aleksandra Georgieva. V Ljubljano se vrača tudi Martin Sonderkamp, ki bo z Darkom Dragičevićem sodeloval v performansu Nosilec zvoka, pa tudi avstrijski tandem, koreografinja Doris Uhlich in plesalec na vozičku Michael Turinsky, ki raziskujeta nekovencionalna telesa.

Festivalski oder bo ob zaključku v sredo s solom Hiperprostor zavzel Avstralec James Batchelor, s predstavo Motnja bosta pozornost zahtevala še bruseljski gibalec Samuel Lefeuvre in argentinska večmedijska umetnica Florencia Demestri. Platno pa bodo razgrnili še za premiero dokumentarnega filma o kultnem ameriškem plesalcu in koreografu Merceu Cunninghamu, ki ga bo publika CoFestivala lahko ujela dva tedna pred ameriško premiero.