Prav ZPIZ-2 (sprejet čez noč zaradi krize in groženj z bruseljsko trojko) je v času krize radikalno posegel v novoodmerjene pokojnine, saj so nižje od tistih, odmerjenih po ZPIZ-1 v letu 2012, čeprav naj bi ravno ZPIZ-2 ustavil padanje pokojnin. Zdaj pa kot da vlada odmerja nove, bodoče pokojnine sama sebi in ne tistim, ki so bili dejansko prikrajšani. To krivico je treba popraviti. Vlada pa na vsa pisma, javne objave v medijih nojevsko molči in povzroča bedo slovenskih pokojnin.

Še nekaj: pokojnine zaostajajo za kar nekaj odstotkov glede na predvidene in zapisane uskladitve v sistemskih zakonih. Pa je v vladi vse tiho, medtem pa upokojenci menda rušimo proračun. Če se pokojnine v prihodnje ne bodo redno usklajevale (nova kriza), je vsakršno dvigovanje odmernega odstotka pesek v oči.

Kot velja za naše javne uslužbence. Lepo je povedala medicinska sestra iz UKC Ljubljana, da naj jim vrnejo plačno lestvico iz leta 2011 (zmanjšana je bila za dobrih osem odstotkov), ne pa da dvigujejo plače za dva razreda (prav tako osem odstotkov, se pa lepše sliši).

Sony Globokar, Izlake