Morawiecki je pred glasovanjem predstavil program svoje vlade v novem mandatu. Obljubil je gospodarsko rast in nadaljevanje socialnega konservativnega programa vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS).

»Naš glavni cilj je, da bi Poljska postala najboljši kraj za življenje v Evropi,« je dejal Morawiecki.

V govoru je večkrat pohvalil dosežke svoje stranke v prvih štirih letih vladanja, ki jih je označil za »dobra leta za Poljsko«. Pri tem je izpostavil gospodarski razvoj, programe za podporo družinam in upadanje neenakosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Morawiecki si želi, da bi poljsko gospodarstvo tudi v naslednjem mandatu raslo za dve do tri odstotne točke hitreje kot gospodarstva območja evra in da bi ustvarili pogoje za povečanje srednjega razreda.

Zavzel se je za ambiciozno Evropsko unijo, ki bo odprta za vključitev držav Zahodnega Balkana. Unija mora po njegovih besedah prav tako »zmanjšati bruseljsko centralizacijo« ter se vrniti k temeljnim idejam in krščanskim vrednotam.

Veliko pozornosti je posvetil tudi zaščiti "tradicionalne družine", pri čemer je zagotovil, da na Poljskem "ne bo prostora za družbene eksperimente in ideološko revolucijo". Zatrdil je, da ne bo dovolil kulturne vojne, če pa bo do nje prišlo, bo v njej zmagala družina.

Morawiecki je obljubil nadaljevanje sporne reforme pravosodja, ki je vir napetosti med Varšavo in Brusljem. »Državljani imajo pravico do učinkovitih sodišč,« je dejal.

Njegov govor je naletel na kritike iz opozicijskih vrst. Barbara Nowacka iz sredinske Državljanske koalicije (KO), največje opozicijske poslanske skupine, je dejala, da je vladni progam sestavljen iz sloganov, medtem ko v njem ni prave strateške razvojne vizije in izvedljivega načrta za financiranje javnih storitev.

Vodja KO Grzegorz Schetyna je bil še bolj oster in je dejal, da bo vlada še naprej kršila zakone in demokratična pravila ter izkazovala nesposobnost za vladanje.

Adrian Zandberg iz Levice je dejal, da Morawiecki ni predstavil načrta, kako je Poljska pripravljena na ohlajanje gospodarstva in kako bo financirala socialne programa.