Redno četrtletno poročilo notranjega revizorja obrambnega ministrstva ZDA o poteku vojne proti IS se po poročanju Politica sklicuje na informacije obrambne obveščevalne agencije DIA.

»Brez protiterorističnega pritiska bo IS najverjetneje sposobna bolj prosto vzpostavljati svoja skrivna omrežja in bo skušala osvoboditi svoje pripadnike v zaporih kurdskih sil ter družinske člane iz begunskih taborišč,« navaja poročilo.

Dodaja, da bo na daljši rok IS skušala povrniti nadzor nad populacijskimi centri v Siriji in razširiti svoj globalni vpliv. Poročilo trdi tudi, da nedavna smrt voditelja IS Abuja Bakra al Bagdadija ne bo imela veliko učinka na ponovno vzpostavljanje IS.

Trumpovo odločitev o umiku ameriških sil, ki je omogočil ofenzivo Turčije, so kritizirali tako demokrati kot republikanci, vendar zaman. Trump ostaja prepričan, da je sprejel pametno odločitev.

Trump je svoj umik kasneje malce omejil in se je odločil, da bo v Siriji ohranil 600 vojakov za zaščito naftnih nahajališč na vzhodu države. Nekaj naj bi jih tam ostalo tudi za boj proti IS, ki ga želi Trump prepustiti Rusiji in Turčiji.