Slovenska nogometna reprezentanca se je s porazom 2:3 na gostovanju na Poljskem poslovila od kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020. Poljska je na razprodanem stadionu v Varšavi proslavila prestižno zmago v skupini G in četrto zaporedno uvrstitev na največje tekmovanje stare celine. Slovenija znova ni izpolnila cilja – kvalifikacije je končala na skromnem četrtem mestu, daleč od uvrstitve na veliko tekmovanje.

Slovenija v Varšavi ni zgolj sklenila neuspešnih kvalifikacij, ampak je hkrati odprla priprave za ligo narodov 2020. V ta namen je selektor Matjaž Kek iskal odgovore o selekciji igralcev že danes na Poljskem, ko je na igrišče poslal premešano začetno postavo in osvežil različne položaje. V obrambi je kaznovanega štoperja Aljaža Struno zamenjal Miha Blažič, na levem boku pa je namesto Bojana Jokića zaigral Jure Balkovec. Napadalec Tim Matavž je iz udarne enajsterice izrinil Andraža Šporarja, priložnost od prve minute je na sredini igrišča dobil Jaka Bijol. Prenovljena izbrana vrsta se je tako kot v celotnih kvalifikacijah tudi v Varšavi predstavila z veliko nihanji.

Začelo se je z neodgovornim prekrškom Kurtića za rumeni karton že po minuti igre in hitrim vodstvom Poljske po podaji iz kota. Nič ni pomagalo, da je slovenska vrsta protestirala, da je bil v vratarjevem prostoru storjen prekršek nad Janom Oblakom, ki je začutil bolečine v ramenu. Slovenija je po zaostanku poskušala igrati in izenačila po domiselni akciji Kurtića in Iličića, ki sta izigrala Poljake, da je Matavž hladnokrvno zadel za izenačenje. Nasprotnika sta se do konca polčasa izmenjavala v premoči, na stadionu pa je najbolj završalo pred odmorom, ko je na vnaprej dogovorjeno menjavo odšel poljski branilec Piszczek in se čustveno poslovil od nastopanja za reprezentanco.

Tekma v Varšavi je minila brez posebnega tekmovalnega naboja na najvišji ravni. Poteza večera je uspela prvemu zvezdniku Poljske Robertu Lewandowskemu, ki je na začetku drugega polčasa zlahka preigral vso slovensko obrambo in zadel za drugo vodstvo domačih. Slovenija je popustila v disciplini, a se je po hitri akciji natančnih podaj in zadetku Iličića vrnila v igro. V odprtem boju za zmago so bili drznejši Poljaki, ki so v zmagoviti akciji izigrali gostujočo obrambo in se oddolžili navijačem za edini poraz kvalifikacij v Stožicah. Slovenija je tekmo končala z deseterico, saj je drugi rumeni karton prejel Kurtić, Keku pa se je ponesrečila menjava Bijola z Zajcem.

»V Varšavi sem videl veliko dobrih stvari, a tudi veliko neodločnosti in neodgovornosti. Prelahko smo dopustili, da so Poljaki zabili tri gole. Posamezniki bodo morali razčistiti sami pri sebi. Preslabi smo bili v hitrih reakcijah. Škoda zapravljene točke,« je za nacionalno televizijo povedal selektor Matjaž Kek.