Po koncu letošnjega svetovnega prvenstva v košarki je srbski selektor Aleksander Đorđević odstopil s svojega položaja. Dobra dva meseca so srbski mediji ugibali, kdo bo postal njegov naslednik. Ves čas sta bila v igri le dva resna kandidata: Saša Obradović in Igor Kokoškov. Ob koncu minulega tedna pa je postalo jasno, da bo na klop orlov sedel Kokoškov, ki je s Slovenijo na evropskem prvenstvu pred dvema letoma osvojil zlato kolajno.

Na klopi Slovenije stoodstoten

Ko je bil 47-letni strokovnjak v začetku leta 2016 imenovan za selektorja slovenske reprezentance, so bili mnogi poznavalci košarke skeptični. Na klop se je usedel trener, ki je izkušnje kot glavni selektor nabiral le pri Gruziji (2008–2015). A v dveh letih je s šestimi zmagami v kvalifikacijah in devetimi na evropskem prvenstvu 2017 spisal največjo pravljico slovenske košarke in športa nasploh. Slovenijo je popeljal na vrh Evrope, kmalu po zgodovinskem Carigradu pa je postalo jasno, da se od slovenske klopi poslavlja, saj se mu je iztekla pogodba s Košarkarsko zvezo Slovenije, obenem pa je sprejel službo glavnega trenerja pri Phoenix Suns. V finalu je premagal prav svojo Srbijo. Od Dončića in soigralcev se je poslovil neporažen, na petnajstih tekmah kot selektor Slovenije je prav tolikokrat tudi zmagal.

V Arizoni se ni izšlo

V Phoenixu je postal prvi neameriški glavni trener v ligi NBA. Z nekonkurenčno ekipo mu ni uspelo narediti čudeža, v lanski sezoni so sonca na 82 tekmah zmagala le devetnajstkrat. Ekipa je sezono končala že po rednem delu brez končnice, Kokoškov pa je slabe izide plačal z izgubo službe. Kljub temu ni imel težav z iskanjem nove zaposlitve, v tej sezoni je pomočnik trenerja Luke Waltona pri Sacramento Kings. Po odstopu Đorđevića je bil ves čas med glavnimi kandidati za prevzem srbske reprezentance, zdaj pa je to neuradno tudi postal. Komentarjev za srbske medije ni želel dati, za b92.net je le dejal: »Več boste izvedeli v prihodnjih dneh.«

Po nove mejnike še z rojaki

Ker sprejetja nove službe ni želel zanikati, so Srbi to razumeli kot jasno sporočilo, da imajo novega selektorja. V kvalifikacijah za olimpijske igre, ki jih bo gostil tudi Beograd, bi se Kokoškov lahko pomeril tudi s Slovenci. A glede na njegovo dozdajšnjo kariero bo kos tudi temu izzivu. Nekdanji selektor Slovenije je bil namreč prvi neameriški pomočnik trenerja tako v ameriški študentski ligi NCAA kot tudi najmočnejši ligi na svetu – ligi NBA. V letu 2004 je z Detroitom postal tudi prvi neameriški pomočnik trenerja z naslovom v NBA, lani pa je, kot rečeno, tudi s Phoenixom pisal zgodovino. Na srbsko klop se vrača po štirinajstih letih, med letoma 2004 in 2005 je namreč deloval kot pomočnik takratnemu selektorju Srbije in Črne gore Željku Obradoviću.

Življenje Igorja Kokoškova, ki je od leta 2009 poročen s Patricio Kokoškov, je torej zaznamovano z zgodovinskimi mejniki. A na osebni poti ga je močno zaznamovala tudi huda prometna nesreča leta 1990, ko je bil star devetnajst let. Ob tem si je močno poškodoval koleno, njegove aktivne igralske kariere pa je bilo nepreklicno konec. Prav zato se je usmeril v trenerske vode in s Slovenijo dosegel največji uspeh. Da je v košarkarskih krogih spoštovano ime, pa dokazuje tudi reakcija srbskega reprezentanta Marka Gudurića, ko je izvedel, kdo bo novi selektor Srbije: »Super je. Nimam kaj dodati. O njem sem kot o trenerju kot o osebi slišal le dobre stvari. Odločitev zveze mi je zelo všeč.«