Rusija je trenutno edina država na svetu, ki lahko pošlje človeško posadko na mednarodno vesoljsko postajo. Za to pa uporablja še v Sovjetski zvezi zgrajeno izstrelišče oziroma kozmodrom Bajkonur v Kazahstanu, ki ga je od te države zakupila do leta 2050, za kar plačuje dobrih sto milijonov evrov na leto. Ruski predsednik Vladimir Putin si je zato že pred leti zamislil nov vesoljski center, ki bi postal narodni ponos in ruska začetna točka za vesoljske polete s posadko, postopoma bi prevzel vse več poslov Bajkonurju ter igral pomembno vlogo v rastoči panogi izstreljevanja satelitov in drugih objektov v vesolje. »Postavitev novega vesoljskega središča je eden najbolj ambicioznih in največjih projektov,« je rekel v začetku tega desetletja. Novi kozmodrom Vostočni (vzhodni) s predvidenimi sedmimi izstrelitvenimi ploščadmi je začel rasti leta 2011 na ruskem jugovzhodu blizu meje s Kitajsko. Cilj je bil, da do prihodnjega leta od Bajkonurja prevzame skoraj polovico vseh ruskih poletov v vesolje. Rusija ima sicer več izstrelišč, nekaj jih je povezanih z vojsko in njenimi programi, poleg Vostočnega pa bi imelo največjo vlogo izstrelišče v Plesecku, medtem ko bi Bajkonur obdržal le še kakšno desetino ruskih poletov. Toda z uresničevanjem načrtov v Vostočnem se je zataknilo, doslej so opravili le pet izstrelitev satelitov, prvo aprila 2016. Štiri so bile uspešne, ena ne, ker so v pogonsko raketo vnesli napačne koordinate. Eden izmed velikih razlogov za zaplete pri gradnji vesoljskega centra pa je korupcija.

Več kot 140 preiskav zaradi korupcije

Putin je prejšnji teden javno izrazil globoko nezadovoljstvo nad očitno krajo, ki da se dogaja v projektu, ki naj bi po projekcijah iz leta 2009 stal skupno 12 milijard evrov. »Stokrat smo že rekli: delovati je treba pregledno, ker gre za velika sredstva. To je v resnici nacionalni projekt! A kljub temu so ukradli stotine milijonov rubljev (milijone evrov). Več deset kazenskih preiskav smo odprli, sodišča so že sprejela obsodbe in nekateri so v zaporih. Toda še vedno stvari niso urejene tako, kot bi morale biti,« je bil po poročanju agencije TASAS kritičen ruski predsednik.

Uradne številke so res visoke, čeprav kritiki oblasti trdijo, da so v resnici še večje. Rusko tožilstvo navaja, da so v zadnjih petih letih našteli več kot 17.000 različnih kršitev pri gradnji vesoljskega centra Vostočni ter odprli 140 preiskav. Poniknilo naj bi enajst milijard rubljev od 91 milijard, kolikor so jih doslej namenili gradnji. Med obsojenimi je tudi nekdanji vodja glavnega izvajalca Dalspetstroj Juri Krizman, ki je šel za zapahe za enajst let in pol. Šefa enega od podizvajalcev, obtoženega kraje štirih milijonov rubljev, pa so po poročanju Moscow Timesa aretirali v Minsku, kjer se je prevažal z mercedesom, okrašenim s kristali swarovski. Preiskave so se začele leta 2015, po zamudah z gradnjo in gladovni stavki delavcev, ki so trdili, da jih ne plačujejo.

Rogozin se brani

Vodja ruske vesoljske agencije Roscosmos Dmitrij Rogozin, sicer nekdanji namestnik premierja, pa delo v vesoljskem centru brani in trdi, da so skorumpirane uradnike že vse našli in odstranili in da delo napreduje, čeprav so Putinovi očitki po njegovem upravičeni. Kot je dejal, so zdaj usmerjeni k nekaj ciljem. Prvi je priprava ploščadi za začetek preizkusov nove ruske pogonske rakete angara leta 2023. Ta raketa naj bi nadomestila več obstoječih. Prizadevajo pa si tudi predati namenu še nekaj drugih objektov v vesoljskem centru do začetka prihodnjega leta, tudi tako, da bi dosegli dokončanje že plačanih, a nikoli izvedenih del v vrednosti 24 milijard rubljev, ki so poniknili v žepe nepridipravov.