Prodaja družbe Gorenje Tiki, ki proizvaja predvsem grelnike vode in toplotne črpalke, je del Gorenjeve strategije osredotočanja na temeljno dejavnost proizvodnje in trženja gospodinjskih aparatov, v okviru katere družba odprodaja nestrateške dejavnosti.

Gorenje je že pred časom prodalo tudi družbo Gorenje Surovina, ki je pristala v rokah Izeta Rastoderja oz. njegove družbe Eko Surovina.

Družba Gorenje Tiki je bila ustanovljena leta 1951 in je bila vse odtlej del skupine Gorenje. Njeni letni prihodki od prodaje so znašali približno 35 milijonov evrov, družba pa ima močan tržni položaj v Vzhodni Evropi, navajajo v Gorenju.

Na krepitev tržnega položaja v Evropi z nakupom Gorenja Tiki računajo tudi novi lastniki. »Tiki bo okrepil naš tržni položaj v vlogi enega največjih proizvajalcev grelnikov vode v Evropi, prav tako pa bomo pridobili proizvodne zmogljivosti v Srbiji. Hkrati bomo povečali svojo tržno prisotnost na novih in za nas zanimivih trgih Vzhodne Evrope,« je dejal predsednik uprave družbe Nibe Gerteric Lindquist.

Celotna vodstvena ekipa Tikija ostaja v podjetju, Gorenje pa bo še naprej kupovalo izdelke v vlogi industrijskega kupca, medtem ko bo Nibe postala lastnica blagovne znamke Tiki.

»Gorenje Tiki je danes v odlični formi,« je dejal direktor družbe Branko Apat in izrazil zadovoljstvo, da je družba postala del skupine Nibe, ki je po njegovih besedah globalno močno podjetje na podlogi rešitev s področja tehnologij ogrevanja.

»Prepričani smo, da bo družba Nibe izkoristila potencial družbe Tiki in sinergijske učinke v panogi ogrevalnih, prezračevalnih in klimatskih naprav v celotni regiji ter tako tej družbi zagotovila dolgoročno rast in razvoj,« je še dodal Apat.