Hitrost vetra se je od leta 2010 v severnih regijah srednje geografske širine povišala za približno sedem odstotkov, izsledke raziskave povzema Bloomberg. S tem se je torej obrnil trend hitrosti vetra – desetletja pred tem se je ta namreč zniževala, med drugimi ugotavljajo tudi raziskovalci z Univerze Princeton.

V študiji, objavljeni v znanstveni reviji Nature Climate Change, so raziskovalci izpostavili, da bodo v prihodnjih letih vetrne elektrarne proizvedle bistveno več energije, kot je bilo sprva pričakovano. Doslej so domnevali, da so vetrne elektrarne vse uspešnejše zaradi tehnološkega napredka, a so raziskovalci zasluge zdaj pripisali tudi višjim hitrostim vetra.

Znanstveniki ne morejo z gotovostjo trditi, kaj je pred tem povzročalo upočasnjevanje hitrosti vetra. Ena od teorij recimo pravi, da je kriva urbanizacija, ki je površje Zemlje naredila bolj razgibano, kar je vetrove zajezilo. A nova študija kaže, da to sprememb ne more pojasniti v zadostni meri. Znanstveniki spremembe pripisujejo predvsem spreminjanju cirkulacijskih vzorcev v oceanih in atmosferi.

Spreminjanje trenda hitrosti vetra je dobra novica za energetsko industrijo, saj bo po napovedih raziskovalcev v letu 2024 iz vetra pridobljenih 3,3 milijone kilovatnih ur električne energije, glede na trenutno stanje pa se bo torej proizvodnja vetrne energije povečala za 37 odstotkov.