Profesorja na ameriški univerzi v Kabulu, Američana Kevina Kinga in Avstralca Timothyja Weeksa so danes v provinci Zabul predali ameriški vojski. Talibani sedaj pričakujejo, da bodo čim prej izpustili tudi njihove borce.

Visoke poveljnike talibanov naj bi medtem iz Afganistana prepeljali v Katar, poroča britanski BBC. Predsednik Afganistana Ašraf Gani je že prejšnji teden, ko je napovedal izmenjavo, namignil, da bi jih lahko izpustili v tujini.

Gani je ob napovedi izmenjave še izrazil pričakovanje, da bo to odprlo neposredne pogovore med njegovo vlado in talibani o koncu konflikta v državi. Talibani sicer njegovo vlado zavračajo, ker da je zgolj marioneta ZDA, zato zavračajo tudi neposredne pogovore z njim.

Med tremi visokimi poveljniki talibanov naj bi bil tudi Anas Hakani, ki so ga zajeli leta 2014. Njegov starejši brat Siračudin Hakani je vodja zloglasne mreže Hakani, sicer pa velja za drugega človeka talibanov.

Po ocenah opazovalcev bi izmenjava zapornikov lahko vodila do obnove pogovorov med talibani in ZDA, ki so bili prekinjeni septembra, potem ko je bil v napadu talibanov ubit ameriški vojak. Ameriški predsednik Donald Trump je tedaj dogovor, ki naj bi bil praktično že sklenjen, razglasil za mrtvega. A konec oktobra se je v regijo znova vrnil posebni ameriški odposlanec za Afganistan Zalmay Khalilzad, ki naj bi znova preučeval možnosti obnovitve pogovorov.