»Evropa vstopne države, kot je Grčija, obravnava kot udobna parkirišča za begunce in migrante. Je to evropska solidarnost? Ne! Ne sprejemam je več,« je poudaril v danes objavljenem pogovoru za nemški časnik Handelsblatt.

Ob tem je kritiziral tudi Turčijo, ker »skuša migracijsko vprašanje uporabiti kot sredstvo pritiska na Evropo«. »Turškemu predsedniku (Recepu Tayyipu) Erdoganu sem iskreno povedal, da ne more migrantov in beguncev zlorabljati kot instrumente, če želi dobrososedske odnose z Grčijo,« je povedal.

Problem je treba rešiti na evropski ravni

Pojasnil je, da v zadnjem času od turške obalne straže sploh ne dobijo odgovora, ko jo obvestijo, da je ladja z migranti zapustila turško obalo. »To je nesprejemljivo in predstavlja kršenje dogovora o upravljanju migracij med EU in Turčijo iz leta 2016,« je dejal Micotakis.

»Evropa je doslej ignorirala ta problem,« je poudaril grški premier. »Ne bom več dovolil, da se to dela, kot da bi to zadevalo zgolj Grčijo. Problem je treba rešiti na evropski ravni,« je izpostavil.

Atene se v zadnjih mesecih soočajo z naraščajočim številom prihodov migrantov. Na grške otoke v Egejskem morju je po podatkih grške obalne straže samo od petka do ponedeljka prišlo več kot 1350 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V petih centrih na Lezbosu, Samosu, Lerosu, Hiosu in Kosu, kjer se lahko migranti registrirajo, je trenutno več kot 32.000 ljudi. Prostora pa je zgolj za 6200 ljudi. Konec oktobra so grške oblasti napovedale, da bodo postopoma na celino preselile 20.000 migrantov.