Minister za finance Andrej Bertoncelj po predstavitvi proračuna za prihodnje leto v višini 10,35 milijarde evrov ni puščal nikakršnega dvoma: »Če bo državni zbor potrdil predlog odbora za finance glede višjih povprečnin občinam, bo prišlo do neskladja med proračunom in zakonom o izvrševanju proračuna, kar bo pomenilo, da proračuna nimamo. V tem primeru bi to pomenilo, da zelo verjetno nimamo več niti finančnega ministra.« Da ne bi prišlo do takšnega razpleta, bodo koalicijski predsedniki strank na kosilu pri predsedniku vlade Marjanu Šarcu prešteli koalicijske poslance. Manjšinska vlada premore v državnem zboru 43 glasov; tolikšno število bi moralo zadostovati za potrditev proračuna in zakona o izvrševanju proračuna. Na pomoč jim bo priskočila tudi opozicijska stranka SNS s štirimi poslanci. Pred tem pa se bo o usodi koalicije in ministra za finance odločalo ob glasovanju o dopolnilu, ki ga je danes soglasno vložila koalicija petih strank.

Najvišja povprečnina v zgodovini Slovenije

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je potezo pospremil s komentarjem, da z dopolnilom vračajo povprečnine občinam na izhodiščno raven, ki jo je določilo ministrstvo za finance. Povprečnino občinam bi tako z dopolnilom vrnili, in sicer za leto 2020 na 589,11 evra, za leto 2021 pa na 588,30 evra. Ob tem je vodja največje koalicijske stranke pojasnil, da je bilo opozicijsko dopolnilo preobsežno, saj je predvidevalo dodatne obremenitve za proračun v višini 140 milijonov evrov občinam, ministrstvo za finance pa je v osnovi namenilo občinam 70 milijonov evrov glede na leto 2019. To pomeni, je dodal Golubović, da vlada občinam v proračunu za leto 2020 namenja najvišjo povprečnino v zgodovini samostojne Slovenije.

Glede na napovedi koalicije, da bodo posegli v zvišanje povprečnin, kar sta sicer predlagali opozicijski stranki SDS in NSi (na odboru za finance pa sta dopolnilo podprla še Levica in DeSUS), so se oglasili v vseh treh združenjih slovenskih občin. Te pozivajo poslance, naj podprejo prizadevanja za višje povprečnine, ker da bi s tem ukrepom zelo pripomogli k normalizaciji in stabilizaciji delovanja lokalne samouprave. Brane Golubović dodaja, da ga ni strah, da proračun za prihodnji dve leti ne bi bil sprejet. »Delati dramo iz tega nima smisla. Proračun in zakon o izvrševanju proračuna imata dovolj glasov tudi v primeru veta državnega sveta,« miri Golubović.