V zadnjih tednih in dneh se nasilje v Hongkongu tako s strani študentov kot policije stopnjuje, v Pekingu pa imajo vse manj potrpljenja. Kot je danes opozoril kitajski veleposlanik v Veliki Britaniji Liu Xiaoming, Kitajska ne bo samo križem rok opazovala, če bodo razmere v Hongkongu, ki ga že mesece pretresajo protesti, postale neobvladljive: »Imamo dovolj odločnosti in moči, da končamo nemire in kaos.«

Sto študentov obkoljenih

Okoli sto najbolj radikalnih protestnikov, ki so pripravljeni umreti za svobodo, je danes ostalo zabarikadiranih na politehnični univerzi, potem ko so v nedeljo izbruhnili srditi spopadi med študenti in policijo, ki je obkolila univerzitetna poslopja. Upornikom zmanjkuje zalog živil in materiala, ki ga uporabljajo v boju s policijo. Vstop na univerzo ji preprečujejo s prižiganjem ognja, metanjem molotovk, kot v srednjem veku uporabljajo tudi katapulte in loke. Več sto študentov je v ponedeljek poskušalo zbežati iz univerzitetnega kompleksa, a so jih pričakali solzivec, gumijasti naboji, vodni topovi in predvsem aretacije, pri čemer jih čaka do deset let zapora.

Zapletena gradbena struktura univerze omogoča nekaj možnosti za beg, tudi po podzemnih hodnikih. A le zelo majhni skupini je uspelo pobegniti s pomočjo lestev iz vrvi in prijateljev, ki so jih pričakali in hitro odpeljali z vespami. »Ujet sem na politehnični univerzi že dva dni in ni ne hrane ne vode,« je sporočil eden od upornih študentov novinarju britanskega BBC. Menda je zabarikadiranih tudi nekaj huje ranjenih protestnikov, ki so brez zdravniške oskrbe.

Tudi poulični spopadi

Šefica izvršne oblasti Hongkonga Carrie Lam je v torek obkoljenim študentom obljubila, da bo njena vlada z »ranjenimi in mladoletnimi ravnala humano«. V noči na torek je univerzo na organiziran način zapustilo več kot dvesto mladoletnih protestnikov, potem ko je pri policiji posredovalo nekaj politikov, ki so bolj na strani Pekinga. Preden pa so lahko odšli domov, so jih popisali, kar pomeni, da bi še vedno lahko bili pozneje ovadeni. Vse polnoletne so aretirali. Vsega skupaj se je v noči s ponedeljka na torek, kot trdi Lamova, predalo 600 protestnikov.

Obleganje politehnične univerze je povsem potisnilo v ozadje spopade v sosednjih četrtih Hongkonga, ki so potekali od nedelje do ponedeljka ponoči. V tej diverziji in solidarnostnih akcijah so pogosto sodelovali starši obleganih študentov in njihovi prijatelji. Policija se je odzvala z velikimi količinami solzivca in aretacijami. Novi šef policije Chris Tang je na novinarski konferenci razkril, da je od junija, ko so se protesti začeli, policija aretirala že 4491 ljudi. Dva protestnika sta umrla, na obeh straneh je bilo ranjenih 1500 ljudi.

Konflikt se je šele začel

Napetosti med protestniki v Hongkongu in Pekingom pa bi se lahko v naslednjih dneh in tednih še stopnjevale, potem ko je pravosodni odbor kitajske ljudske skupščine obsodil odločitev vrhovnega sodišča Hongkonga, ki je prepoved obraznih mask razveljavilo kot neustavno. Pri tem ne gre toliko za vprašanje, ali je dovoljeno nositi masko ali ne, ampak predvsem za to, da se je omenjeni odbor iz Pekinga razglasil za edinega pristojnega, da odloča o tem, kaj je v Hongkongu v skladu z ustavo in kaj ne. Tako bi bilo pričakovati, da bo odbor kmalu posegel v še kakšno zadevo. In Hongkong, ki za zdaj v nasprotju s kontinentalno Kitajsko med drugim še uživa svobodo zborovanja in izražanja, bi očitno začel izgubljati samostojnost in svoboščine.