Kot je na novinarski konferenci povedal Pompeo, bodo sankcije, povezane z iranskim jedrskim objektom Fordo, začele veljati s 15. decembrom. »Edina prava količina oplemenitenega urana za največjo svetovno podpornico terorizma je nič,« je dejal Pompeo.

Nekoč skrivni objekt, ki bi moral v skladu z iranskim jedrskim sporazumom iz leta 2015 postati civilni raziskovalni objekt, je še zadnji ostanek sporazuma, od katerega je predsednik ZDA Donald Trump maja lani odstopil in v to sili tudi druge podpisnice.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je prejšnji teden potrdila, da Iran ponovno bogati uran v jedrskem obratu Fordo. Poleg tega Teheran trenutno skladišči dvakrat več urana, kot to dovoljuje dogovor, prekoračil pa je tudi dovoljeno zalogo težke vode za reaktorje.

Ostale podpisnice sporazuma - Velika Britanija, Francija, Nemčija, Kitajska in Rusija - se trudijo ohraniti težko doseženi dogovor, odkar so ZDA maja lani odstopile od njega in znova uvedle sankcije proti Iranu. Ob tem opozarjajo, da iransko odstopanje od zavez otežuje njihova prizadevanja.

Zaradi dogajanja v Fordu so Francija, Velika Britanija, Nemčija in EU izrazile zaskrbljenost in poudarile pomen tega, da vse strani polno in učinkovito izvajajo sporazum.