Konvencija ZN o otrokovih pravicah, ki ima 200 podpisnic, dovoljuje zapiranje mlajših od 18 let le kot začasni izhod v sili in še to le za kratek čas. Po svetu je trenutno v okrog 80 državah v migracijskih centrih zaprtih 330.000 otrok in največ od tega (103.000) v ZDA. Vodja študije Avstrijec Manfred Nowak opozarja, da so otroci pogosto zaprti v omenjenih centrih v nasprotju s konvencijo o otrokovih pravicah.

Vlada predsednika ZDA Donalda Trumpa si s tehničnega mednarodnopravnega vidika lahko privošči takšno ravnanje, saj so ZDA edina članica ZN, ki konvencije ni ratificirala. V ZDA tako kaznujejo prekrškarje ne glede na njihova leta, poleg tega pa sprejemajo v vojsko tudi 17-letnike. V času Trumpove vlada tudi pogosto zapirajo migrante, ker se je predsednik odločil, da bo zmanjšal priseljevanje v ZDA.

Nowak je novinarjem v Ženevi ob objavi poročila v ponedeljek dejal, da zapiranje in ločevanje otrok od staršev nikoli ne more biti zadnja izbira in v najboljšem interesu otrok. ZDA sicer niso ratificirale omenjene konvencije, so pa ratificirale konvencijo o državljanskih in političnih pravicah, ki prepoveduje okrutne postopke z vsemi, tudi z otroki.

»Ločevanje otrok od staršev na meji z Mehiko je nečloveški postopek tako za starše kot otroke. Še vedno je zaprtih preveč otrok, ki ne vedo, kje so njihovi starši in starši ne vedo, kje so zaprti njihovi otroci. To se res ne bi smelo več dogajati,« je dejal Nowak in dodal, da se Trumpova vlada ni odzvala na vprašalnik za študijo.

Po svetu je v zaporih in priporih 410.000 otrok, policisti pa naj bi jih imeli zaprtih najmanj milijon. Okrog 5,4 milijona otrok živi v ustanovah oziroma domovih, kjer jim je prav tako odvzeta svoboda. Potem so tu še območja spopadov, kot sta Sirija in Irak, kjer je zaprtih več tisoč otrok pripadnikov teroristične skupine Islamska država.