Dončić je z odlično predstavo postal drugi najmlajši igralec v zgodovini lige NBA po LeBronu Jamesu, ki je na eni tekmi dosegel statistični trojni dvojček s 40 točkami. Na igrišču je sicer preživel dobrih 35 minut, zadel je 14 metov od 27, devet izza črte za proste mete, slabše je metal le trojke (5-13). Dallas je pokazal zobe predvsem v prvi in tretji četrtini, ko so Teksačani dosegli 36 in 34 točk..

Dončić je tekmo začel izvrstno, saj je v prvi četrtini dosegel 17 točk, ob tem pa je razigraval še soigralce. Slovenec je bil eden ključnih mož v napeti končnici tekme, ko se je San Antonio približal na 110:112 43 sekund pred koncem. Sledil je koš Dončića 27 sekund pred zadnjim zvokom sirene ter time out domače klopi. Po njem so Spurs zapravili žogo, slovenski zvezdnik pa se je nato izkazal še s podajo do Setha Curryja, ki je 4,5 sekunde pred koncem postavil končni izid. Dallas je v teksaškem derbiju sicer zmagal prvič po decembru 2017 oziroma po petih zaporednih porazih.


Sanjal je, kako bo igral

Dvajsetletni Ljubljančan je popravil tudi najboljši slovenski strelski dosežek na eni tekmi v ligi NBA. Pred njim je 40 točk 28. februarja 2014 dosegel Goran Dragić. Trojnega dvojčka s 40 doseženimi točkami pred Dončićem ni dosegel še noben igralec Dallasa. Ko so novinarji slovenskega zvezdnika po tekmi spraševali o novem rekordu, je dejal, »da se zdi, da vsak dan izveš za statističen podatek, za katerega se ti prej ni niti sanjalo, da sploh obstaja. Enostavno je dobro zadevati«. Dončić se prav tako ni preveč obremenjeval z osebno statistiko, saj pravi, »da je pomembno igrati tekmo za tekmo in biti visoko v zahodni konferenci in da mora igrati bolje v obrambi«.

»Te tekme so za nas nekaj posebnega. To je rivalstvo in vsakič želimo te tekme zmagati,« je še dodal Dončić. »Med počitkom pred tekmo sem sanjal, da sem v prvi četrtini dosegel 16 točk, na koncu sem jih 17. Očitno se sanje ne uresničujejo,« je šaljivo nadaljeval. Dončić je v tej sezoni sicer zbral največ trojnih dvojčkov med vsemi igralci.

Ljubljančan po tekmi ni pozabil niti na gledalce, ki so ga bodrili in mu tudi vzklikali MVP, MVP, MVP, pohvalil pa tudi predstavo Doriana Finneyja-Smitha, ki je bil z 22 točkami drugi strelec tekme. Kristpas Porzingis je dal 18 točk in zbral 10 skokov. »Ta fant lahko naredi, kar želi na košarkarskem igrišču,« pa je bil jasen trener Dallasa Rick Carlisle. »Trenutno je v enem tistih čarobnih obdobij, ko ga je enostavno čudovito gledati in biti del tega.«

Novo priložnost za novo odlično predstavo bo Dončić imel že v noči na četrtek, ko bo Dallas gostil aktualne podprvake lige NBA Golden State Warriors.

Blestela tudi Harden in Antetokounmpo

New York Knicks so s 123:105 premagali Cleveland Cavaliers, največ zaslug za zmago ima Julius Randle, ki je tekmo končal pri 30 točkah, v prvem polčasu jih je dosegel kar 23. Houston Rockets je na krilih Jamesa Hardna, ki je dosegel 36 točk, premagal Portland Trail Blazers s 132:108. Milwaukee Bucks so s 115:101 porazili Chicago, prvo ime tekme pa je bil Giannis Antetokounmpo s 33 točkami in 10 skoki.