Čeprav je od zadnje uvrstitve slovenske nogometne reprezentance na velika tekmovanja minilo že deset let – včeraj je bila okrogla obletnica zmage nad Rusijo z 1:0 v Ljudskem vrtu za pot na SP v Južno Afriko leta 2010 – je ob včerajšnjem prihodu v Varšavo vzbudila veliko zanimanja. Že na letališču so jo pričakali lovci na avtograme, najbolj oblegan pa je bil vratar Jan Oblak. Slovenski selektor Matjaž Kek je na zadnjo tekmo kvalifikacij v poljsko prestolnico pripeljal nekoliko spremenjeno zasedbo. Robert Berić se je zaradi poškodbe že vrnil v klub St. Etienne. Centralni branilec Aljaž Struna nima pravice nastopa zaradi treh rumenih kartonov, zato je v ekipi Nemanja Mitrović (Maribor). Ker ima težave s poškodbo vezist Amedej Vetrih, se je v nedeljo reprezentanci priključil Adam Gneza Čerin (Nürnberg), član mlade reprezentance do 21 let.

Selektor Kek se ni strinjal s poljskimi novinarji

Tekma ne bo povsem brez tekmovalnega naboja. Poljska, ki se je četrtič zapored prebila na veliko tekmovanje, bi se z zmago prebila med najboljših 20 reprezentanc na lestvici Fife. S tem bi imela verjetno tudi ugodnejši žreb za evropsko prvenstvo, ki ga bo prihodnje leto gostilo 12 držav. Izziv za Slovenijo je osvojitev tretjega mesta v skupini G.

Obenem je Kek napovedal, da s tekmo tudi začenja selekcijo ekipe za ligo narodov, ki se bo začela septembra prihodnje leto, in kvalifikacije za svetovno prvenstvo v Katarju 2022, ki se bodo začele marca 2021. Kriterija za izbiro reprezentantov ne bosta le kakovost in starost igralcev, ampak še bolj njihov značaj, s katerim ima reprezentanca precejšnje težave v zadnjem desetletju. Igralcem manjkajo bojevniški duh, domovinski naboj, pripadnost reprezentanci in samokritičnost. Velikih besed in obljub pred tekmo ne prenesejo na igrišče.

»Izzivov je veliko. Tekmovalni je osvojitev točk za tretje mesto, ki je bolj tolažilno. Čaka nas tekma na odličnem stadionu, fantastična kulisa pred razprodanimi tribunami, zmagovalec skupine… Dovolj izzivov, da vsak da vse od sebe,« napoveduje Matjaž Kek. Oseminpetdesetletnega Mariborčana po koncu kvalifikacij čaka temeljita analiza stanja v reprezentanci in slovenskem nogometu nasploh, da bo lahko postavil vizijo za prihodnost. Poljakom je čestital za uvrstitev na evropsko prvenstvo in jim zaželel čim več uspeha na zaključnem turnirju. Ko so ga poljski novinarji spraševali o prvi tekmi septembra v Stožicah, kjer je Slovenija zmagala z 2:0, se ni strinjal z njihovim mnenjem, da je tedaj igrala le Poljska. »V Ljubljani je igrala tudi Slovenija in zasluženo zmagala. To je tekma, ki nam je v spodbudo, saj je pokazala, da ima ta ekipa potencial, a je bilo na drugih žal preveč nihanj. Prepričan sem, da bomo v Varšavi odigrali kakovostno in dobro tekmo ter naredili korak naprej v razvoju te ekipe,« je poudaril selektor Kek.

Dvoboj klubskih soigralcev Kedziore in Verbiča

Tekma bo posebna za Slovenca Benjamina Verbiča in Poljaka Tomasza Kedzioro, saj sta soigralca v Dinamu iz Kijeva. Glede na igralni položaj se obeta neposreden dvoboj klubskih soigralcev, saj je Verbič napadalec na levem krilu, Kedziora desni bočni branilec. »Nobenih stav nisva sklepala. Je izvrsten branilec, ki ga je težko prebiti. Sva velika prijatelja, a na igrišču bova sovražnika. Čeprav tekma nima tekmovalnega naboja, bomo igrali za čast in ponos. Leto želimo skleniti z dobro predstavo. Doslej smo pokazali, da znamo odigrati dobre tekme. To je tekma za našo prihodnost,« je izpostavil Benjamin Verbič.

Poljaki se bodo skušali Sloveniji oddolžiti za poraz 0:2 septembra v Stožicah, ki je bil tudi njihov edini v kvalifikacijah. »Tekma je priložnost, da se zahvalimo našim navijačem za izjemno podporo skozi kvalifikacije,« napoveduje steber obrambe Kamil Glik, ki je kapetan, ko na igrišču ni Lewandowskega.