Združene države so spremenile stališče do izraelskih naselbin na Zahodnem bregu v prid uradnemu Tel Avivu, saj ne ocenjujejo več, da so v nasprotju z mednarodnim pravom. Tako je včeraj dejal zunanji minister Mike Pompeo in dodal, da je položaj oziroma status Zahodnega brega nekaj, o čemer se morajo v pogajanjih dogovoriti Izraelci in Palestinci. Izrael je odločitev pozdravil, palestinska stran pravi, da je v popolnem nasprotju z mednarodnim pravom.

ZDA tako odstopajo od svoje dolgoletne politike in tudi od stališča Združenih narodov ter večine mednarodne skupnosti, ki zasedbo palestinskih ozemelj šteje za nezakonito. Ameriška politika je doslej, vsaj v teoriji, temeljila na pravnem mnenju, ki ga je State Department objavil leta 1978, da so izraelske naselbine na palestinskih ozemljih v nasprotju z mednarodnim pravom. Naselbine so skupnosti, ki jih je Izrael vzpostavil na palestinskih ozemljih na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu, ki jih je zasedel med vojno leta 1967.

Odločitev Združenih držav je nadaljevanje Izraelu naklonjene politike vlade predsednika Donalda Trumpa. Pred tem je med drugim priznal Jeruzalem za prestolnico Izraela in ukazal preselitev veleposlaništva v mesto, katerega status je eno najbolj problematičnih vprašanj med Izraelci in Palestinci. Prav tako se je odmaknil od rešitve dveh držav. agencije