Madžarska poslanca, ki sta dvignila transparent z napisom »Tu operira tobačna mafija«, so Orbanove oblasti kaznovale s po 240 evri globe, madžarska sodišča pa so kazen potrdila. Soglasno je sedem in nato še sedemnajst sodnikov ESČP potrdilo, da je oznaka »mafija« v okvirih zaščitene svobode izražanja, poslancema pa so madžarske oblasti kršile njune pravice (Karácsony in ostali proti Madžarski, 42461/13).

Evropsko sodišče je poudarilo, da je izražanje poslancev »politični govor par excellence« in posebno zaščiteni so opozicijski poslanci. Sodišče je spomnilo, da je to potrdilo v že najmanj desetih primerih. Zapisalo je, da je svoboda izražanja opozicijskih poslancev »v srcu politične razprave v demokraciji«, in opozorilo na pritiske in zlorabe, ki so jih opozicijski poslanci včasih deležni zaradi pregona s strani oblastne večine. Sodišče je v zvezi z besedo »mafija« poudarilo, da je simbolni element in grob stil pomemben sestavni del izražanja, poslanca pa sta kritizirala parlamentarno večino in vlado ter nista osebno napadla nobenega posameznika.

Predsednik ustavnega sodišča je s komentiranjem odprt primer, ki ga po ovadbi sodišča še nameravajo obravnavati, nepopravljivo okužil. In delo ustavnega sodnika je ocena ustavnosti, ne »primernosti«. Ocenjevanje primernosti spada v domeno moralne policije, staršev, župnikov, medijev in političnih ter drugih vrst komentatorjev. Sodnikov nikakor.

Prof. dr. Jurij Toplak