Močne padavine so pošteno namočile tudi priljubljene sprehajalne poti. Luže na travnikih in poteh so odličen poligon za igro tistih psov, ki se vodi enostavno ne morejo upreti. Pa vendar se nedolžno čofotanje in igra štirinožnega kosmatinca hitro lahko spremenita v nočno moro lastnika.

Luže okužene z urinom

Leptospiroza je bakterijska bolezen, razširjena po vsem svetu, spiralasto zavita bakterija, ki povzroča bolezen, pa se nahaja tudi v vodi, okuženi z urinom podgan, poljskih miši ter drugih živali. Ker v vodi bakterije živijo razmeroma dolgo, se v naravi nahajajo v lužah, močvirnatih tleh, prav tako v manjših stoječih jezercih. In prav prek prebavil (pitje okužene vode), skozi nosne in ustne sluznice ter očesne veznice se žival okuži.

Prvi znaki, da je do okužbe prišlo, so vidni po dobrem tednu dni. Žival deluje utrujena, apatična. Večino časa leži, prav tako odklanja hrano. Pri nekaterih so že po nekaj dneh vidne bolečine v mišicah. Čeprav je težko oceniti na videz, naraste tudi telesna temperatura, na vidnih sluznicah se lahko pojavijo pikčaste krvavitve. Zaradi razpada eritrocitov pride do zlatenice in izločanja hemoglobina z urinom, ki je nekoliko bolj rjavo obarvan. Zagotovo pa bomo zelo hitro opazili pospešen srčni utrip, tudi dihanje postane oteženo. Seveda sta obvezna takojšen pregled in pomoč pri izbranem ali dežurnem veterinarju.

Priporočljivo cepljenje proti kužnim boleznim

Kar nekaj težavam se lahko izognemo tudi s cepljenjem. Poleg cepljenja proti steklini je priporočljivo, da psa cepimo tudi proti nalezljivim boleznim, kar ni obvezno in morda tudi zato ni tako pogosto, je pa za zdravje hišnega ljubljenčka priporočljivo. Na splošno velja, da je najzgodnejše obdobje za cepljenje starost od 6 do 8 tednov, mlajših psov ni priporočljivo cepiti. Pes dobi cepivo, v katerem je kombinacija zaščite proti petim izredno nevarnim nalezljivim boleznim: pasji kugi, parvovirozi, leptospirozi, virusnemu hepatitisu in kužnemu kašlju. Cepljenje psu sicer ne zagotavlja trajne zaščite, zato ga je treba redno ponavljati. Pri nas večina veterinarjev upošteva program, pri katerem en odmerek psa zaščiti pred vsemi petimi boleznimi. Zgoraj navedene bolezni lahko psa prizadenejo v vseh starostnih obdobjih, še posebej pa so za bolezni dovzetni mladički. Cena cepljenja proti kužnim boleznim znaša okoli 30 evrov (razlikuje se glede na ambulanto).