Več deset tisoč ljudi se je v nedeljo podalo na ulice, kjer so zahtevali odstop vlade in predčasne parlamentarne volitve. Ko so se protesti v nedeljo končali mirno, je več sto udeležencev vztrajalo pri parlamentu, kjer so blokirali vhode, poročajo tuje tiskovne agencije.

Policija je danes razgnala tudi protestnike na aveniji Rustaveli, kjer so že od preteklega tedna blokirali promet.

Veleposlaništvi ZDA in Evropske unije sta v skupni izjavi izrazili solidarnost s protestniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Popolnoma podpiramo pravico do mirnega zborovanja in svobodnega izražanja," sta zapisali veleposlaništvi.

Jeza javnosti je usmerjena v gruzijsko vladajočo stranko Gruzijske sanje, ki jo vodi oligarh Bidzina Ivanišvili. Ta je pozive k predčasnim volitvam že zavrnil. Protestniki zagotavljajo, da bodo vztrajali, dokler ne bodo izpolnili zahtev po predčasnih volitvah.

Opozicijske stranke so k protestom pozvale potem, ko je parlament zavrnil spremembe zakonodaje, v skladu s katerimi bi prihodnje leto parlamentarne volitve potekale po novem volilnem sistemu. Trdijo, da je propad zakonodaje orkestriral Ivanišvili.

Trenutni volilni sistem gre po ocenah opozicije preveč na roke vladajoči stranki, ki je na zadnjih volitvah leta 2016 dobila 48,7 odstotka glasov, a hkrati osvojila skoraj 77 odstotkov poslanskih mandatov.

Ivanišvili, najbogatejši Gruzijec, je pod pritiskom množičnih protestov junija in julija, v katerih je bilo ranjenih 240 ljudi, obljubil obsežne politične reforme. Stranka Gruzijske sanje, ki je na oblasti od leta 2012, se sooča s padanjem priljubljenosti in vse večjim nezadovoljstvom zaradi nemoči pri oživljanju gospodarstva in domnevnemu izmikanju obljub o krepitvi demokracije.