V prejšnjem krogu se je derbi Vardar – Kielce končal z remijem (28:28), na Poljskem pa so gostitelji povozili aktualne prvake Evrope z desetimi goli razlike. Vratar Kielc, Nemec Andreas Wolff, je zbral 14 obramb, Hrvat Igor Karačić (pred to sezono je bil sedem let član Vardarja) in Belorus Arcem Karalek sta dosegla po šest golov, Blaž Janc štiri. »Do Vardarja imamo veliko spoštovanje. A trenutno je v težki situaciji: zaradi poškodb manjkajo nekateri nosilci igre, nekateri se šele vračajo po poškodbah. Vseeno je še vedno najboljši v Evropi, zato je zmaga še dragocenejš,« je ocenil trener Kielc Talant Dušebajev. Vardar (Staš Skube šest golov) ni niti enkrat vodil, rekordni zaostanek pa je znašal 11 golov, ko je za 35:24 zadel Branko Vujović, še v minuli sezoni član Celja, posojen od Kielc.

Madžarska usluga za Celjane

Kiel je v minulem krogu po šestih zmagah in enem remiju doživel prvi poraz, ko ga je v Nemčiji presenetil Porto (28:27). A Nemci so bili tudi na Portugalskem na pragu poloma, kajti Porto je tri minute pred koncem vodil z 29:27. Za izenačenje sta poskrbela Magnus Landin s svojim devetim golom (mlajši brat bolj znanega Kielovega vratarja Niclasa) in Hrvat Domagoj Duvnjak, za tretji zaporedni gol trikratnih prvakov Evrope pa še en tujec, Norvežan Harald Reinkind, ki je svoj osmi gol dosegel le štiri sekunde pred znakom sirene. Po dveh porazih zapored za gol (v nemški ligi proti Rheinu Neckarju s 25:26, v ligi prvakov proti Portu s 27:28) se je trener Filip Jicha le veselil zmage: »Zaradi dveh porazov smo bili po dodatnim pritiskom, kar se je poznalo tudi v naši igri. Večji del tekme smo zaostajali proti Portu, a v končnici se nam je nasmehnila tudi sreča. Toda ker smo se borili skozi celotno tekmo, smo si jo tudi zaslužili.«

Pick Szeged, ki bo v nedeljo gostoval v Zlatorogu, je Celjanom v boju za šesto mesto naredil veliko uslugo z zmago proti Elverumu na Norveškem (26:25). Madžarski »salamarji« so manj kot devet minut pred koncem vodili s 24:18 in kazalo je na lahko zmago ekipe, v kateri so štirje Slovenci skupaj dosegli le dva gola (Dean Bombač in Mario Šoštarič po enega, Matej Gaber in Nik Henigman nobenega). A Elverum je najprej v šestih minutah naredil delni izid 5:0 za 23:24, nato pa se je še dvakrat približal na minus ena.

Učinkoviti Skandinavci rešili PSG

Zadnjič trinajst sekund pred koncem, ko je za 25:26 za Elverum (prvi strelec Šved Lukas Sandell z desetimi goli) zadel Sebastian Henneberg, a je Picku uspelo ohraniti žogo do izteka igralnega časa in ima še vedno le točko zaostanka za vodilnim dvojcem Barcelona-PSG. »Elverum ni popustil do zadnje sekunde, zato je bila naša pot do zmage še težja. Po visoki prednosti smo padli, a najpomembnejši sta točki,« je dejal Pickov trener Juan Carlos Pastor. Glavna tekmeca Madžarov sta bila v tem krogu spet uspešna: Barcelona je v domači Blaugrani nadigrala danski Aalborg s 44:35 (Jure Dolenec tri gole), PSG pa se je zelo mučil s Flensburgom (32:30), a ga je rešil skandinavski trojec s skupaj dvajsetimi goli: Danec Mikkel Hansen in Norvežan Sander Sagosen po sedem, Šved Kim Ekdahl du Rietz pa šest.