Rodney Reed v Teksasu že 21 let čaka na smrtonosno injekcijo, ki si jo je prislužil z obsodbo zaradi umora 19-letne Stacey Stites. Neke noči davnega leta 1996 je ni bilo na nočno izmeno v trgovino, popoldan so njeno truplo našli v obcestnem jarku. Bila je posiljena in zadavljena z lastnim pasom. Na osnovi treh drobcev sperme so takrat 29 let starega Rodneyja leto dni pozneje spoznali za krivega njenega umora in ga obsodili na smrtno kazen. Krivdo je zanikal in vztrajal, da sta imela s Stacey skrivno afero. Izvedbo smrtne kazni, načrtovano za 20. novembra letos, je teksaško prizivno sodišče za nedoločen čas ustavilo tudi na osnovi predloga odbora za pomilostitve in pogojne izpuste, ki pa njegove kazni vendarle ni spreobrnilo v dosmrtni zapor.

Reedov primer je že pred nekaj časa sprejela organizacija Projekt Nedolžnost, spletno peticijo za njegovo oprostitev je podpisalo skoraj tri milijone ljudi, za dodatno pozornost javnosti so poskrbele njegove slavne podpornice, manekenka Gigi Hadid, glasbenica Rihanna in vsestranska resničnostna zvezdnica – zadnje mesece celo študira pravo in se glasno zavzema za pravice po krivem zaprtih – Kim Kardashian. Ta je bila z njim v zaporu, ko je izvedel, da jutri zanj ne bo (u)sodni dan.

Osumljenec najprej njen zaročenec policist

Dokaz, ki je Rodneyja spravil za zapahe in v vrsto za smrtonosno injekcijo, so bile tri kapljice njegove sperme, ki so jo našli na umorjeni. Njegov DNK je bil v policijski bazi zaradi prejšnjih primerov spolnega nasilja, v katerih je bil oproščen. Pasu, morilskega orožja, niso nikoli testirali za sledmi DNK, njegovih odtisov ni bilo nikjer v njenem tovornjaku. Reed je priznal, da sta imela s Stacey spolne odnose večer prej, saj sta bila skrivna ljubimca, a so strokovnjaki na sojenju zatrdili, da sperma na njenem telesu ne bi mogla tako dolgo preživeti. Porota, v kateri ni bilo nobenega temnopoltega, je soglasno izrekla obsodbo – kriv. Znanje strokovnjakov se je od takrat do danes razširilo, med drugim tudi o tem, da lahko sperma povsem nedotaknjena tudi na truplu preživi več dni. Če sodišče to razlago sprejme, potem ni dokazov ne o morebitnem posilstvu, še manj pa o umoru, za katerega Reed plačuje že več kot dvajset let.

Zanimivo je tudi, da je imela policija sprva drugega osumljenca, Staceyjinega zaročenca, policista Jimmyja Fennella. Prič o nasilnem vedenju takrat ni bilo, se pa danes neka znanka spominja, kaj je nekoč rekel – da bi dekle zadavil, če bi jo dobil v objemu drugega. Spregovoril je tudi Jimmyjev kolega policist: na pogrebu naj bi stala ob truplu, užaloščeni »vdovec« pa naj bi takrat zamrmral, da je dobila, kar si je zaslužila. Jimmy je pozneje nekaj let preživel v zaporu zaradi ugrabitve in spolnega napada na drugo žensko, njegov sojetnik pa pravi, da mu je umor zaročenke, ki ga je varala s temnopoltim moškim, priznal. »Proti koncu pogovora mi je rekel, da je moral ubiti to ljubiteljico črnuhov,« piše v njegovi zapriseženi izjavi. Fennellov odvetnik te navedbe kategorično zanika in jih opisuje kot naravnost smešne.