Na deželnem sodišču v Celovcu so zaradi tihotapljenja in prodaje droge obsodili dva Slovenca. Devetindvajsetletniku je sodnik Dietmar Wassertheuer naložil triletno kazen, leto dni starejši sostorilec bo v zaporu dve leti dlje. Sodba še ni pravnomočna, piše portal Österreich.

Tožilstvo jima je očitalo, da sta iz Slovenije na avstrijsko Koroško pretihotapila in tam prodala skupno 3,9 kilograma heroina, 800 gramov kokaina in pol kilograma konoplje. Mlajši od storilcev je zločin priznal, 30-letnik pa je poskušal zmanjšati svojo vlogo ter krivdo vodenja druščine preprodajalcev prevaliti na kolega. V priporu naj bi mu pod vrati v celico celo potisnil listek z grožnjami, zaradi česar si je prislužil dodatno obtožbo.

Sodni postopek se je začel že julija, sodnik pa se je večji del ukvarjal s 30-letnikom, domnevnim vodjem preprodajalcev, ki se je zapletal z lastnimi, nasprotujočimi si izjavami. Zaradi droge mu je odredil petletno zaporno kazen, zaradi kršenja (pogojne) obsodbe pa si je prislužil dodatno leto in dva meseca. Na nepravnomočno sodbo se (še) nista pritožila, prav tako ne tožilstvo.

V istem primeru je bil septembra že obsojen 26-letni Hrvat. Na avstrijskem Koroškem je najel stanovanje, iz katerega je trojica s svojimi podrejenimi vodila operacijo. Dobil je tri leta zapora z možnostjo predčasnega odpusta po enem letu. tak