V Evropskem parlamentu pozitivno ocenili tudi Madžara Varhelyija

Bruselj, 18. novembra - Tudi Madžar Oliver Varhelyi, kandidat za evropskega komisarja za soseščino in širitev, je po neuradnih informacijah dobil pozitivno oceno pristojnega odbora Evropskega parlamenta. Pozitivno je tako ocenjenih vseh 26 komisarskih kandidatov. Nova komisija lahko dejansko začne delati 1. decembra.

V prvem krogu zaslišanj je parlamentarni izpit uspešno opravilo 23 od 26 imenovanih komisarskih kandidatov. Francija, Madžarska in Romunija so morale predlagati nove kandidate, ker so njihove prve izbrance v parlamentu zavrnili.

Minuli teden sta zaslišanje uspešno opravila tudi nova kandidata Francije in Romunije. Madžarski kandidat pa je moral na popravni izpit. Dobil je dodatna pisna vprašanja. Rok za odgovore je bil danes opoldne. Zunanjepolitični odbor, ki ga preverja, je po neuradnih informacijah presodil, da dodatno zaslišanje ni potrebno.

Parlament lahko torej o ekipi novoizvoljene predsednice Ursule von der Leyen glasuje 27. novembra, kot je predvideno. Nova komisija tako lahko začne delati 1. decembra, torej z enomesečno zamudo.

Ostaja pa še težava, kako zagotoviti ustrezen pravni okvir za potrditev ekipe 27 članov, čeprav je članic EU še vedno 28. Po pogodbi EU ima namreč vsaka članica svojega komisarja.

Komisija je minuli teden sprožila pravni postopek proti Veliki Britaniji, ker ni imenovala komisarskega kandidata. A namen tega postopka ni dejansko zagotoviti britanskega komisarja, temveč si želi komisija zavarovati hrbet, češ da je kot varuhinja evropskega prava storila vse, da bi Britanija imenovala kandidata.

V komisiji rešitev iščejo v sodelovanju s preostalimi institucijami, računajo pa tudi na konstruktivno držo Londona. Pričakuje se, da bo von der Leynova predložila osvežen seznam 27 komisarskih kandidatov. Ta seznam naj bi potrdile vse članice unije v okviru Sveta EU in na tej podlagi naj bi parlament glasoval. Tako bi se celo izognili potrebi po soglasni odločitvi Evropskega sveta o zmanjšanju števila komisarjev.