»Te dni, ko smo spet doživeli kar močno deževje in posledične izlive hudourniških rek v Zgornjesavski dolini, se nam je spet zgodila nesrečna Belca, čeprav ne v taki meri kot lani,« je povedal kranjskogorski župan Janez Hrovat. Po njegovih besedah je bila sanacija na srečo že v tolikšni meri izvedena, da so stanovanjski objekti zaščiteni. Zato so se te dni osredotočali predvsem na zaščito gospodarskih objektov, žage in zlasti male hidroelektrarne, ki deluje na tem območju.

»Če ne bi dodatno utrdili brežine, bi močan tok vode znova lahko povzročil kar nekaj škode,« je izpostavil župan, ki upa, da bo spomladi država res poskrbela za izgradnjo pregrade oziroma zadrževalnika proda, ki je bil sprva obljubljen že za letošnjo jesen. Gre za 10 metrov visoko in 70 metrov široko pregrado, ki bi prebivalce Belce rešila skrbi. Stala naj bi več kot pol milijona evrov in naj bi jo iz sklada za naravne nesreče financirala država.

Sama sanacija območja skalnega podora v Belci poteka že eno leto, a bo po Hrovatovi oceni še dolgotrajna. Že dvakrat je bilo potrebno tudi miniranje kamnitega bloka. Konec lanskega leta so tako odstranili približno 25.000 kubičnih metrov materiala, oktobra letos pa še dodatnih 35.000 kubičnih metrov.

Kljub temu se je prejšnji teden zaradi razmočenosti terena nad Belco znova sprožil zemeljski plaz. Ta sicer ni ogrožal vasi, niti ni zajezil potoka. Je pa gmota skal, peska in podrtega drevja zasula del nove gozdne ceste, ki so jo začeli graditi po tistem, ko je bila prejšnja že zaradi preteklih plazov na tem območju neprehodna. Potreba pa je zaradi dostopa do pašnikov, gozdov in vodnih objektov.

V sredo se je tako v potok Belca znova zrušilo okoli 20.000 kubičnih metrov kamenja in skal, kar je povzročilo povišan pretok vode. Material so v minulih dneh odstranili iz potoka, z odstranjevanjem pa so zaradi močnega dežja in posledičnih novih naplavin nadaljevali tudi minulo noč, da se voda ne bi preveč dvignila in prebila postavljene zaščite ter zalila območja, je povedal poveljnik dovških prostovoljnih gasilcev Ivan Orejaš.

Pojasnil je, da sedaj poglabljajo strugo predvsem na območju, kjer je elektrarna, treba pa jo bo tudi nižje, torej na celotnem potoku vse do Save Dolinke. »Čeprav je bilo to prej že opravljeno, je naneslo toliko novega materiala, da bo treba še enkrat,« je izpostavil Orejaš. Po njegovih besedah so bagri lahko na delu praktično ves čas, da odstranjujejo material, ki ga nanaša. »Dokler ne bo zaplavnih pregrad, bo to stalna težava,« je opozoril.

Kranjskogorski gasilci so sicer minulo noč delali še na drugih lokacijah. Župan je povedal, da je znova močno narasel tudi potok Hladnik na območju Gozd Martuljka. »Lani nam je v zgornjem delu odtrgalo eno pregrado, ki smo jo sanirali. Je pa sedaj zgoraj kar nekaj peska, ki ga sproti odnaša in nam spodaj zaplavlja ter ogroža dve hiši,« je pojasnil župan. Kot je dodal, bo treba skupaj z vodarji odstraniti nanos peska in znova vzpostaviti pretočnost potoka.

Kot običajno je dež znova povzročil težave tudi v Ratečah, in sicer na Ledinah, kjer se pred zimo in med zimo pogosto pojavljajo težave. Tako so tudi sedaj zaledne vode vdirale v stanovanjske hiše oziroma kleti.