V preiskavi pogorišča Frischaufovega doma na Okrešlju so celjski kriminalisti ugotovili, da je tuja krivda za požar izključena. Zagorelo naj bi zaradi napake na električni napeljavi.

Spomnimo, ta nesreča je že druga v zadnjem času, ki je prizadela Planinsko društvo (PD) Celje Matica, ki je upravljalo Frischaufov dom na Okrešlju. Pred dvema letoma so prav tako v Kamniško-Savinjskih Alpah, na trasi Slovenske planinske poti, ostali brez Kocbekovega doma na Korošici. A ta je pogorel zaradi malomarnosti poljske planinke, ki je na plinski gorilnik namesto vode pristavila petrolej, zato je v hipu zagorelo, najprej v zimski sobi, ogenj pa se je nato razširil na celotno stavbo.

Prednostno bodo obnovili dom na Okrešlju

Minuli teden se je na izredni seji sestal tudi upravni odbor PD Celje Matica. Kot je povedal predsednik Brane Povše, takrat še niso vedeli, kaj je bil vzrok požara, zato o tem niso razpravljali. Si je pa po izsledkih kriminalistov vseeno oddahnil. »Če bi bil spet kriv človeški faktor ali bi šlo celo za požig, bi bila to najslabša možna novica,« pravi Povše.

So pa na odboru govorili o tem, kako naprej in kateremu domu dati prednost pri obnovi. Kot pravi Povše, bi se najraje lotili obnove obeh hkrati. A ker verjetno ne bo na razpolago dovolj denarja, bodo dali prednost Frischaufovemu domu na Okrešlju, saj imajo na Korošici že začasno postavljene zabojnike.

Da bodo celjskim planincem poskušali pomagati, je takoj po novici o požaru dejal tudi podpredsednik Planinske zveze Slovenije  Miro Eržen. Zagotovo pa se pred pomladjo prihodnje leto ne bodo mogli lotiti nobenih konkretnih del.