Katalonsko pravosodje, ki je odvisno od španskega vrhovnega sodišča, je po večmesečni preiskavi obtožilo katalonskega predsednika Quima Torro neposlušnosti oziroma državljanske nepokorščine, potem ko letošnjo pomlad ni upošteval odredbe španske centralne volilne komisije. Ta je zahtevala, da pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami aprila letos odstrani s sedeža vlade in drugih javnih zgradb katalonske zastave in rumene trakove ter panoje z nacionalističnimi napisi, ki so izražali solidarnost z deveterico priprtih katalonskih politikov (ti so bili oktobra letos obsojeni na večletne zaporne kazni). Po presoji volilne komisije so to namreč strankarski politični simboli, ki v javnih ustanovah v času volitev niso dopustni.

Katalonski predsednik je temu sprva ugovarjal, a je teden dni po ultimativnem opozorilu volilne komisije te simbole vendarle odstranil. Toda kmalu zatem je izobesil nov plakat z napisom »Svoboda za politične zapornike«. Na koncu je popustil in odstranil vse simbole, vendar je tožilstvo proti njemu vseeno vložilo obtožnico, ker tega ni storil v predpisanem roku.

Torro toži tudi skrajno desni VOX

Tožilec Francisco Baneres za Torro zahteva 20-mesečno prepoved opravljanja javnih funkcij in plačilo kazni v višini 30.000 evrov. Predsednik tričlanskega senata višjega sodišča Jesus Maria Barrientos pa je pristal, da kot tožnik v postopku sodeluje tudi skrajno desničarska frankistična stranka Vox, ki zahteva zaporno kazen in dveletno prepoved opravljanja javnih funkcij ter 72.000 evrov kazni. Gre za posebnost v španskem pravnem sistemu, ki dopušča, da je lahko politična stranka udeleženec v postopku.

Preden se sojenje začelo, je katalonski predsednik napovedal, da se bo branil z nasprotno tožbo proti španski državi zaradi kršitve državljanskih pravic. Danes pa je priznal, da ni upošteval navodil volilne komisije, ker da »ni bilo mogoče ravnati v skladu z nezakonito odredbo«. Po njegovem volilna komisija do nje ni imela pravice in je prekoračila pristojnosti. Njegova odvetnica pa je zahtevala prekinitev obravnave, rekoč, da se mu očita nekaj, kar ni kaznivo dejanje, in da sodniki niso spoštovali načela domneve nedolžnosti. Po njenem prepričanju sodni senat v tej sestavi ni nevtralen, saj je predsednik Barrientos večkrat javno nasprotoval rumenim trakovom, katalonski zastavi in drugim simbolom, s katerimi v Kataloniji pozivajo k osvoboditvi zaprtih politikov. Argumente in zahteve obrambe je sodišče danes zavrnilo in obravnavo izpeljalo do konca z zaslišanjem 17 prič, med njimi več španskih policistov. Sodba naj bi bila izrečena v naslednjih dneh.

Predčasne volitve?

Odvetnica Elbalova je ob tem dejala: »Več kot očitno je, da bo predsednik Torra obsojen, saj so bile prelite že reke črnila za trditve, da mu bo sodišče prepovedalo opravljati javne funkcije.« Dejansko so mnogi španski mediji pisali, da bo po vsej verjetnosti obsojen in da mu ostane le še pritožba na špansko vrhovno sodišče, ki pa bo razsodilo tako, da bo Torri prenehala funkcija predsednika. Po tem scenariju bi njegovo mesto zasedel podpredsednik katalonske vlade Pere Aragones, katalonski parlament pa bi moral izbrati novega podpredsednika, kar ne bo lahko, saj imata obe vladni nacionalistični stranki (ERC in desna Skupaj za Katalonijo) skupno le 66 od 135 poslancev. Ker v parlamentu drugih alternativ ni na vidiku, bi morali sklicati predčasne volitve.