V skladu s trenutnim postopkom morajo države članice soglasno podpreti začetek pristopnih pogajanj. Nato se začnejo pogajanja, v okviru katerih država, ki pristopa k EU, prilagodi svojo zakonodajo pravnemu redu EU, imenovanemu tudi acquis. Ta je razdeljen v 35 pogajalskih poglavij. Po koncu pogajanj oblikujejo pristopno pogodbo, ki jo mora potrditi Svet Evropske unije in ratificirati države članice.

Francija predlaga, da bi pogajanja razdelili v sedem faz »s strogimi pogoji za učinkovito približevanje evropskim normam in standardom«. »Ko se bodo pogajanja začela, proces integracije ne bo več temeljil na sočasnem odpiranju velikega števila tematskih poglavij ampak na več zaporednih fazah, ki bodo predstavljale koherentne skupke politik,« piše v predlogu, dostopnem na spletu.

»Zaključek pogajanj v posamezni fazi bo državi odprl možnost sodelovanja v programih EU, vključenost v določene sektorske politike in, kjer bo to primerno, prejemanje določenih finančnih sredstev,« so dodali.

V skladu s francoskim predlogom bi lahko EU prekinila pogajanja, če bi se država kandidatka odmaknila od evropskih standardov.

Načrt reforme končanje širitve EU?

Pariz, ki je bil zaradi blokade začetka pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo tarča kritik, je v predlogu ponovil zavezanost evropski perspektivi Zahodnega Balkana. Prenovljen pristop k pogajanjem je po mnenju Francije nujen za podporo državam Zahodnega Balkana pri reformah, potrebnih za popolno spoštovanje vladavine prava in evropskega acquisa.

Predlog na dveh straneh in pol, ki ima v prilogah predstavljenih še sedem faz, je po poročanju bruseljskega portala Politico naletel na kritike bruseljskih diplomatov. »Pariz bo to znova pompozno predstavljal,« je dejal eden od njih. »Vse to ne more zamaskirati dejstva, da pri francoskih predlogih v resnici ne gre za reformo pristopnega procesa, ampak za končanje širitve EU,« je poudaril.

Eden od francoskih diplomatov je to označil za »neumen komentar«. »Če bi želeli nasprotovati širitvenemu procesu, bi preprosto uporabili veto,« je poudaril. »Ne delamo tega,« je dejal in dodal, da je predlog namenjen razpravi.

Francoski predsednik Emmanuel Macron bi lahko že danes o tem razpravljal z dansko premierko Mette Frederiksen, ki se bo mudila v Parizu. V torek pa bi lahko o tem govorili tudi ministri držav EU na svetu za splošne zadeve.