Eno takšnih sodelovanj so ustvarili v uspešnem podjetju Chipolo, v katerem so stkali inovativno partnerstvo z Gimnazijo in ekonomsko srednjo šolo Trbovlje ter Delavskim domom Trbovlje in se skupaj prijavili na javni poziv LAS s projektom Mobilno Zasavje. Rezultat je okolju prijazna prikolica oziroma mobilni salon, ki je namenjen interaktivnemu predstavljanju izdelkov in storitev. Primož Zelenšek, direktor podjetja Chipolo, pravi: »Na to partnerstvo gledamo dolgoročno, kot na priložnost za spoznavanje kadrov in razvoj novih storitev za promocijo Zasavja.«

Največji izziv je pridobivanje ustreznega kadra

Ob predstavitvi inovativnega partnerstva je v zasavskem Katapultu potekala okrogla miza Kako tehnologija spreminja Zasavje, na kateri so poleg organizatorjev sodelovali tudi Mišo Gornik iz podjetja Dewesoft, Jan Polutnik iz Steklarne Hrastnik, Dejan Poboljšaj iz RRA Zasavje ter dijakinji GESŠ Trbovlje Lana Medvešek in Tia Bizjak Holc. Podjetja morajo danes za obstoj na trgu slediti hitro razvijajoči se tehnologiji in procesom digitalizacije, saj so lahko le tako korak pred konkurenco, a sodeč po debati na okrogli mizi imajo tehnološka podjetja največ težav s pridobitvijo ustreznega kadra. Ravno zato je Chipolo v partnerstvo povabil tudi Gimnazijo in ekonomsko srednjo šolo Trbovlje, ki izvaja podjetniške krožke in kjer se kadri pravzaprav začnejo kaliti. Lana Medvešek in Tia Bizjak Holc sta povedali, da jima je bilo všeč, ker so soudeleženci okrogle mize pozitivno sprejeli njune komentarje. »Izvedeli sva več o predstavljenih podjetjih in o možnostih za najino zaposlitev,« sta dodali.

Dijaki naj pridobijo veščine za današnji trg dela

V inovativnem partnerstvu nastopa tudi Gimnazija in ekonomska šola Trbovlje. Kot pravi ravnateljica Jelena Keršnik, na šoli že nekaj časa dijake učijo in vzgajajo v duhu skrbi za okolje, spodbujajo razvoj podjetnosti in kreativnosti. »Med drugim imajo dijaki programa ekonomski tehnik veliko ur praktičnega pouka, kjer pridobivajo veščine in znanje, potrebno za razvoj in realizacijo idej. V zaključnem letniku celo ustanovijo svoje prvo pravo podjetje in menim, da bo prikolica dobrodošla pri trženju njihovih izdelkov,« je dodala in izpostavila, da imajo tudi dijaki gimnazijskega programa možnost svoje podjetniške kompetence razvijati pri interdisciplinarnem tematskem sklopu. »Znanje ni več popredalčkano,« pravi Keršnikova, ki je prepričana, da dijaki tako začutijo uporabno vrednost znanja in se zavedo prednosti, ki jim jo daje širina znanja.

Virtualni muzej rudarstva

Mobilni razstavni salon je bilo prvič mogoče videti na novomedijskem festivalu Speculum Artium v Delavskem domu Trbovlje, ki prav tako nastopa v inovativnem partnerstvu. V prikolici so predstavljali svoj virtualni muzej rudarstva 4. dritl. O tem, kako je prišlo do sodelovanja, je spregovoril Bogdan Šteh: »V Delavskem domu Trbovlje vedno iščemo priložnosti za nove, inovativne predstavitve svojih dejavnosti, med drugim pa se ukvarjamo tudi s turistično promocijo Trbovelj. V obeh primerih smo ocenili, da nam možnost predstavitve vsebin v mobilni enoti koristi pri doseganju naših ciljev,« je povedal in dodal, da so bili veseli, da so kot institucija, ki se zadnjih deset let intenzivno ukvarja s sodobnimi vizualnimi praksami, lahko prvi izkoristili potencial mobilnega salona ter na privlačen in učinkovit način predstavili svoj delo.