Princ Andrew je pod pritiskom medijev in javnosti vendarle spregovoril o obtožbah zdaj 35-letne Američanke, ki so se prvič pojavile že leta 2011. Virginia Giuffre, ki se je takrat pisala Roberts, pravi, da jo je razvpiti pokojni ameriški pedofil in finančnik Jeffrey Epstein, ki je septembra v zaporu v New Yorku v pričakovanju sojenja naredil samomor, trikrat prisilil v spolne odnose s princem.

Prvič v Londonu leta 2001, ko je imela sedemnajst let, drugič in tretjič pa leta 2002 v New Yorku in na Epsteinovem zasebnem otoku (enem od Ameriških deviških otokov v Karibskem morju). Najbolj natančno je opisala prvo srečanje leta 2001, saj pravi, da je s princem večerjala, z njim plesala v londonskem nočnem klubu Tramp in spala z njim v hiši tedanjega Epsteinovega dekleta Ghislaine Maxwell.

Ne spomni se, da bi kdaj srečal to damo

Princ je v intervjuju za BBC zanikal, da bi imel kdaj kakršen koli »spolni stik« z Virginio. Dejal je celo, da se »ne spomni, da bi kdaj srečal to damo«. Trdil je, da je bil tisti večer, ko naj bi bil z njo v klubu Tramp, doma z otrokoma. Spomni se celo, da je hčerko Beatrice med četrto in peto popoldne peljal v restavracijo verige Pizza Express v kraju Woking, kjer je imela rojstnodnevno zabavo z vrtnicami. Kako je mogoče, da se tega tako natančno spomni? Menda zato, ker je zanj odhod v restavracijo Pizza Express nekaj zelo nenavadnega.

V tem nenavadnem intervjuju je bil posebej bizaren del o njegovem potenju. Novinarka ga je spomnila, da se Virginia spomni, kako zelo se je potil med plesom, in da se ji zdi, da se je zato morala okopati. Že sredi vprašanja se je princ sarkastično zasmejal. »S potenjem je manjši problem, ker imam nenavadno zdravstveno motnjo, da se ne potim,« je začel, preden se je popravil in dejal, da se takrat ni potil. »Nisem se potil, ker sem imel problem, kot bi temu rekel, pretiran odmerek adrenalina med falklandsko vojno, v kateri so streljali name.« Kot pilot helikopterja vojaške mornarice je namreč sodeloval v vojni leta 1982, skoraj dve desetletji pred domnevnim plesom v Trampu.

Tudi fotografije se ne spomni

Kljub temu, da se princ spomni, kako se »takrat ni potil«, pa se ne spomni takrat nastale razvpite fotografije, na kateri se z Virginio nasmejana objemata okrog pasu. V intervjuju, za katerega so ga gotovo pripravili pravniki, je dejal, da ne more pojasniti, od kod fotografija. Menda je naročil preiskavo avtentičnosti fotografije, vendar je bil izid »nedokončen«. Nastala je v stanovanju Ghislaine Maxwell.

Zadnje mesece so v krogu njegovih prijateljev začeli glasno namigovati, da gre verjetno za fotomontažo. Princ naj se ne bi nikoli tako oblačil, kadar je v Londonu. Poleg tega naj nikoli ne bi bil v zgornjem nadstropju hiše, kjer je bila posneta. Nekdo debelo laže. Ali Virginia, ki se spominja skoraj vseh podrobnosti, ali princ Andrew, ki se ne spomni niti, da bi jo kdaj srečal. Virginia trdi, da je bila ena od mnogih Epsteinovih spolnih suženj, ki jih je pokojni superbogataš in pedofil dobavljal prijateljem. Princ Andrew je v intervjuju trdil, da nikoli ni niti posumil, da bi Epstein počel kaj tako groznega.

Prav tako bizarno je bilo pojasnilo videoposnetka iz leta 2010, na katerem je videti princa na vratih Epsteinove vile v New Yorku, ko maha v pozdrav odhajajoči mladi ženski. Rekel je, da je Epsteina obiskal zato, da bi mu povedal, da ne moreta biti več prijatelja, ker ga sumijo pedofilije in trgovanja z mladoletnimi dekleti. Pri njem se je nastanil, ker je bilo bolj »praktično«. To, pravi, je bilo narobe, je dejal, in to je tudi edina napaka, ki jo je priznal v intervjuju, v katerem ni bilo niti sledu obžalovanja, kesanja ali opravičevanja zaradi enajstletnega prijateljevanja z Epsteinom. Rekel je celo, da ne obžaluje tega prijateljevanja, ker se je od njega veliko naučil o trgovini in poslu.