Začenja se sezona pohodov na Antarktiki oziroma do južnega tečaja in napovedanih je več zanimivih poskusov. Vsi, ki nameravajo v prihodnjih »toplejših« mesecih potovati po ledeni celini, se te dni zbirajo v Union Glacier Campu na severovzhodu Antarktike, od koder se praviloma začenjajo polarne odprave. Avstralec Geoff Wilson namerava opraviti gigantskih 5200 kilometrov poti prek neoznačene ledene celine, pri tem pa bo poskušal izkoristiti moč vetrov in potovati s pomočjo obveznih smuči in jadralnega padala. Če mu uspe, bo opravil najdaljše solo potovanje prek Antarktike doslej.

Časopis China Daily pa poroča, da se je na Antarktiko odpravil tudi 32-letni kitajski znanstvenik Wen Xu, ki namerava sam, na smučeh, prehoditi približno 2000 kilometrov dolgo pot, ki naj bi jo končal v 80 do 85 dneh. Pohod začenja z otoka Berkner na severu celine, brez zunanje podpore pa namerava priti do južnega tečaja in potem nadaljevati še 600 kilometrov proti jugu ter končati odpravo na Rossovi ledeni polici. Kitajski avanturist bo, če mu uspe, prvi človek s takim dosežkom. V lanski zimi sta to pot vsak zase opravila Američan Colin O'Brady in Anglež Lou Rudd, vendar njunemu impresivnemu dosežku nekateri oporekajo, saj sta od južnega pola do Rossove ledene police hodila po spluženi poti, ki so jo naredili oskrbovalni tovorni traktorji goseničarji.

Kitajski znanstvenik se je, da bi lahko dolgo pot premagal brez zunanje podpore, opremil s sanmi, na katerih bo za seboj vlekel kar 200 kilogramov tovora – opreme, hrane in zalog. Približno dvakrat težji tovor od klasične polarne vprege ga bo močno oviral pri napredovanju. Xu bo tovoril s seboj tudi opremo, s katero bo nabiral vzorce za znanstveno plat odprave, v kateri bo raziskoval vpliv podnebnih sprememb na Antarktiki. S podvigom želi prispevati k večji ozaveščenosti o negativnih posledicah globalnega segrevanja.