Nova Slovenija - Krščanski demokrati je na 13. kongresu stranke v Mariboru sprejela prenovljen program na istem mestu kot pred desetimi leti, ko so postavili temelje programu po vrnitvi v državni zbor. Z novim programom v NSi napovedujejo premik z desne proti politični sredini. »V Novi Sloveniji postavljamo nov politični koordinatni sistem, umerjamo ga po vrednotah,« je poudaril predsednik krščanske demokracije Matej Tonin.

V središče postavljajo človeka

Pred okoli 600 udeleženci kongresa je poudaril, da se ne bodo pustili potiskati na obrobje političnega prostora, ampak da po vrednotah in načinu delovanja sodijo v sredino. Ta položaj naj bi manifestirala dva Toninova poudarka, in sicer da se zoperstavljajo radikalni levici, ki želi uveljaviti uravnilovko, in na drugi strani divjemu kapitalizmu oziroma neoliberalizmu. »Nova Slovenija zavrača neosocializem in neoliberalizem. Trdno verjamemo, da se skrivnost uspeha države skriva v tem, da najdemo pravo ravnotežje med socialnim in tržnim principom, zato zagovarjamo socialno-tržni gospodarski model. V središče postavljamo človeka, ne države in ne trga,« je Tonin ubesedil osnovno filozofijo krščanske demokracije.

Na kongresu NSi so bili precej kritični do stanja v državi na področju zdravstva, kjer da pod levimi vladami »dobivamo zgolj pravico do čakanja« namesto pravice do zdravljenja. Pod levimi vladami da se spodbuja in nagrajuje nedelo, zato so se na kongresu odločno zavzeli za ukinitev socialnih transferjev, ki se nekritično podeljujejo za delo sposobnim. Tonin pa je prihodnje aktivnosti stranke osmislil okoli boja proti politično-finančnim omrežjem. »NSi ne morejo ustaviti niti rumena niti rdeča omrežja niti omrežja vaških fantov,« je dejal Tonin. Z omembo slednjega je prvak NSi ciljal na predsednika vlade Marjana Šarca, kateremu je očital avtoritarne vzgibe pri omejevanju opozicije pri nadzoru Sove in pri udeležbi na svetu za nacionalno varnost.

Priključili stranko Reset

Krščanska demokracija z aktualno vlado ne bo sklepala nobenih sporazumov niti ne bo vstopala v koalicijo, je dejal Tonin. »Če bodo v državni zbor prihajale dobre pobude, ki bodo v skladu z našim programom, lahko računajo na našo podporo,« je pojasnil prvak NSi. NSi bo vztrajala, da bodo člani le tiste vlade, v kateri bodo lahko uresničevali večino svojega programa. Na kongresu v Mariboru so izpeljali tudi priključitev stranke Reset, ki je bila ustanovljena pred dvema letoma ob vrhuncu težav z migranti delavci, predsednik pa je bil Martin Ivec.