»Njegovi konflikti interesov, laži, goljufije, vsega tega je preveč,« je dejal eden od demonstrantov, ki so jezni tudi zato, ker so tožilci pred kratkim opustili tožbo proti Babišu, kar je najbrž v zvezi z zamenjavo pravosodne ministrice letos spomladi. Sicer so bile že junija letos iz podobnih razlogov v Pragi demonstracije, ki se jih je udeležilo celo 300.000 ljudi, največ po žametni revoluciji.

Do velikih protestov proti predsedniku vlade je tokrat prišlo dan pred 30. obletnico začetka žametne revolucije, ki je prinesla konec prosovjetskega režima v nekdanji Češkoslovaški in demokratizacijo. Nekaj govornikov je bilo disidentov, ki so bili pomembni akterji žametne revolucije. Babiš, ki je sicer po rodu Slovak, je bil v 80. letih član vladajoče prosovjetske partije in tudi ovaduh tajne službe. Slednje sicer zanika.

Vsekakor pa njegovo manjšinsko vlado, ki je koalicija njegove stranke Ano in socialdemokratov, podpira Komunistična stranka. Tudi to številnim demonstrantom 30 let po koncu vladavine prosovjetskih komunistov Gustava Husaka, ki je prišel na oblast po posredovanju sil sovjetskega varšavskega pakta na Češkoslovaškem avgusta 1968, ni všeč.

Zahtevajo tudi odstop predsednika države

Čehi, ki so danes lahko zadovoljni z gospodarsko uspešnostjo svoje države (po BDP na prebivalca so lani prehiteli Slovenijo) in najnižjo ravnijo brezposelnosti v EU, so sicer oktobra 2017 na parlamentarnih volitvah dali Babiševi stranki skoraj 30 odstotkov glasov, saj so očitno menili, da ob vseh svojih milijardah Babiš ne bo kradel. A v letih 2003–2013 so njegova podjetja prejela 160 milijonov evrov evropskih sredstev, samo v letih 2014–1015, ko je bil finančni minister, pa 90 milijonov evrov. Sicer je lastnik konglomerata kmetijskih obratov, kemičnih tovarn in medijev. »Danes ni tako, kot smo si pred 30 leti predstavljali,« je dejal eden od demonstrantov. Babiš pravi, da ne razume dobro, za kaj gre pri teh protestih, ki jih vidi kot zlorabo pomembne obletnice.

Demonstranti so zahtevali tudi odstop predsednika države Miloša Zemana, ki je naklonjen Babišu, poleg tega prijateljuje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, kar je za mnoge Čehe, ki še niso pozabili leta 1968, nesprejemljivo. Sam Zeman je pred nekaj dnevi v intervjuju za neki časopis napadel proteste kot nedemokratične: »Spomnim naj, da je Andrej Babiš dobil 1,5 milijona glasov, jaz pa 2,85 milijona. Torej so v primerjavi s tema dvema številkama udeleženci teh protestov maloštevilni.«

Res je, da je pred 30 leti šlo za upor ljudstva proti nedemokratičnemu režimu, zdaj pa gre za upor proti demokratično izvoljeni vladi. A protestniki trdijo, da ni dovolj iti vsake štiri leta na volitve, ampak hočejo biti sami del ravnotežja oblasti, ki bi onemogočilo odklone demokracije.