Kitajska vojska je v Hongkongu omejena pri gibanju, a tokrat je več vojakov v delovnih oblekah in trenirkah zapustilo vojašnico in očistilo dostop. Na hitro so odstranili opeke in druge ostanke precej nasilnih protestov.

Kitajski mediji so sicer med protesti vseskozi opozarjali, da bi vojska lahko zapustila vojašnico in naredila red v tem mestu s posebno upravo, ki ga protesti pretresajo že praktično pol leta.

Kitajska vojska je potrdila, da so njeni vojaki zapustili vojašnico v Hongkongu, da bi očistili cesto do nje, pri tem pa so, kot so poudarili, "prejeli aplavz tamkajšnjih prebivalcev".

Zadnjič so kitajski vojaki vojašnico v Hongkongu zapustili leta 2018, da so pomagali pri čiščenju posledic divjanja tajfuna.

Mestne oblasti pod vodstvom Carrie Lam, ki so sicer pod hudim pritiskom protestnikov, so zagotovile, da je šlo tokrat za samostojno akcijo kitajske vojske. Vendar so jo načeloma podprli kot akcijo v korist prebivalstva in lokalne skupnosti, še poroča AFP.

V mestu je sicer danes mirno in brez protestov. Je pa na ulicah ogromno ostankov "orodja", ki so ga uporabljali protestniki, od opek in granitnih kock do razbitih steklenic, ki so jih uporabljali kot zažigalne bombe v boju proti policiji, še poroča AFP.