Kot je ob zaprtju volišč ob 17. uri po lokalnem času (ob 12.30 po srednjeevropskem) ocenila volilna komisija, bo volilna udeležba višja kot 80-odstotna, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Izidi boja med skupno 35 kandidati pa naj bi bili znani v nedeljo ali pa morda celo šele v ponedeljek.

Volitve so sicer potekale predvsem v znamenju bitke med favoritoma, Premadaso in Rajapakso. Rezultati naj bi bili zelo tesni.

70-letni Gotabhaya Rajapaksa - brat Mahinde Rajapakse, ki je kot predsednik države med letoma 2005 in 2015 vladal z železno roko - je imel vodilno vlogo pri zatrtju upornih tamilskih tigrov v krvavi 37-letni državljanski vojni, ki se je končala leta 2009. Tokrat je kandidat opozicijske Šrilanške ljudske fronte (SLPP). Njegova morebitna zmaga skrbi manjšinske Tamilce in druge, ki so bili žrtve kršitev človekovih pravic v času, ko je bil njegov brat predsednik, on pa je vodil obrambno ministrstvo.

V kampanji je obljubil, da se bo boril proti korupciji in islamskim skrajnežem, ki so v ospredju skrbi v državi od velikonočnih bombnih samomorilskih napadov, v katerih je bilo ubitih najmanj 269 ljudi.

Njegov glavni tekmec, 52-letni minister Premadasa, kandidat vladne Združene narodne stranke (UNP), je v kampanji prav tako naslavljal varnostna vprašanja, vendar je v ospredje postavil gospodarstvo in izboljšanje življenja ljudi ter boj proti korupciji. Uživa podporo tamilske in muslimanske manjšine, ki tvorita okoli 20 odstotkov 21-milijonskega prebivalstva.

Tudi on prihaja iz znane politične družine. Njegovega očeta, bivšega premierja in predsednika Ranasingha Premadaso so ubili v atentatu leta 1993. Bil je prvi politični voditelj iz nižje kaste v sodobni zgodovini države.