Odbor DZ za finance je v petek ob obravnavi proračunskih dokumentov za leti 2020 in 2021 potrdil dopolnilo poslanskih skupin SDS in NSi, da se povprečnina za občine občutno zviša. Ministrstvo za finance odločitve odbora uradno še ni komentiralo, neuradno pa je bilo slišati, da je to je slaba novica za proračun. Če bo zakon o izvrševanju proračunov v takšni obliki sprejet tudi na plenarni seji DZ prihodnji teden, bo v proračunu namreč primanjkljaj in ne bo v skladu s fiskalnim pravilom.

Tudi predsednik vlade je ob robu današnjega odprtja mengeške obvoznice ocenil, da takšno dopolnilo kar precej podre strukturo proračuna. Če bo sprejeti proračun preveč odstopal od tega, kar je pripravilo ministrstvo za finance, bodo težave, je posvaril. »Če bi se drugo leto pokazalo, da sredstev v proračunu manjka, se bo proračun zaklenil in potem bo vsako stvar odobril minister.«

O tem, ali namerava na sprejem proračuna vezati zaupnico, Šarec zaenkrat ne razmišlja. »Zadeve gredo zaenkrat v pravo smer, kaže, da bosta proračuna prišla skozi,« je še dejal.