Newyorška zvezna sodišča so kot absurdno zavrnila trditev Trumpovih odvetnikov, da je predsednik ZDA imun pred pregonom zveznih držav in lokalnih oblasti, četudi morda koga ubije pred armado prič. Trump pa pri potrditvi zelene luči za popolno imuniteto računa na pomoč konservativne večine vrhovnega sodišča ZDA.

Newyorški tožilci zahtevajo njegove davčne napovedi od računovodskega podjetja Mazars, ker ugotavljajo, koliko je vpleten v plačila ženskam za molk o spolnih odnosih in druge kršitve, zaradi česar je v zaporu končal njegov nekdanji osebni odvetnik Michael Cohen.

Odbor predstavniškega doma kongresa za vladni nadzor želi od istega računovodskega podjetja Mazars Trumpove finančne podatke pri preiskavi kršenja zakonov glede prijav premoženja. Demokrati želijo v bistvu izvedeti, komu vse je Trump dolžan. Predvsem jih zanimajo Rusi, pa tudi to, ali laže o svojem premoženju.

Trumpovi odvetniki trdijo, da je zahteva po predaji finančnih in drugih osebnih podatkov nezakonita. Jay Sekulow je dejal, da doslej še nihče v zgodovini ni zahteval omenjenih podatkov od predsednika iz časov, še preden je nastopil položaj.

Tega sicer ni bilo treba, saj je Trump prvi predsednik v zgodovini sodobne Amerike, ki pred volitvami ni objavil davčnih napovedi. Zagotavlja da je bogat, da ni dolžan nikomur in da podatkov ni mogel objaviti zaradi revizije. Američanom zagotavlja, da ne laže in naj mu zaupajo na besedo.

Vrhovno sodišče se mora odločiti, ali bo primera sprejelo v obravnavo ali pa ne. Če ju sprejme, bo njegova odločitev o pomembnih ustavnih vprašanjih znana do junija.

Če ju zavrne, bo obveljala odločitev sodišč nižje stopnje, ki ni v Trumpovem interesu. Za sprejem v obravnavo je potrebno pet od devetih vrhovnih sodnikov in natanko toliko jih je konservativnih.