Na ameriškega predsednika Donalda Trumpa po današnjem dogajanju v kongresu leti še očitek, da v preiskavi pred ustavno obtožbo ustrahuje priče. Pred kongresnim odborom za obveščevalne dejavnosti je danes pričala ameriška diplomatka in nekdanja veleposlanica v Ukrajini Marie Yovanovitch, ki jo je vlada maja letos po njenih navedbah brez pojasnila odpoklicala. Domnevno se je to zgodilo, ker naj bi stala na poti nameram Trumpovega kroga, da ukrajinske oblasti prepriča v preiskavo ravnanja demokratskega predsedniškega kandidata Joeja Bidna in njegovega sina, ki je bil zaposlen v ukrajinskem energetskem podjetju. Medtem ko je pričala, pa je Trump na twitterju zapisal, da se je položaj povsod, kamor je šla diplomatka Yovanovitch, »obrnil na slabše. Začela je v Somaliji, kako so se stvari razvijale tam? Skočimo naprej v Ukrajino, kjer je novi predsednik, ko sva se drugič pogovarjala po telefonu, o njej govoril nenaklonjeno,« je razpredal ameriški predsednik in nadaljeval, da je v njegovi pristojnosti, da lahko odpokliče katerega koli veleposlanika. Omemba Somalije se nanaša na otvoritveno izjavo Yovanovitcheve, da je pred tremi desetletji diplomatsko kariero začela prav tam.

Ko je priletel Trupov tvit, so ji ga prebrali, sprejela pa ga je z dvignjenimi obrvmi in nasmeškom. Predsednik obveščevalnega odbora Adam Schiff ji je nato dal možnost, da nanj takoj odgovori. Yovanovitcheva je dejala, da »nimam takšne moči, ne v Mogadišu in Somaliji ne kjer koli drugje«. O samem tvitu pa je dejala, da »ne morem reči, kaj skuša predsednik z njim doseči, mislim pa, da je gre za ustrahovanje«. Schiff je temu hitro pritrdil in dejal, da ustrahovanje priče »jemljemo zelo zelo resno«, sledilo pa je še strinjanje mnogih demokratov na družabnih omrežjih, med njimi senatorke in predsedniške kandidatke Kamale Harris.

Takšna neposredna komunikacija med pričo v kongresu in preiskovanim je vsekakor novost. Obtožba o ustrahovanju se sicer zdi pretirana, saj Yovanovitcheva za tvit sploh ne bi vedela, če ji ga ne bi prebrali. Trumpovo potezo bi prej lahko razumeli kot poskus diskreditacije obremenilne priče, kar Yovanovitcheva zanj vsekakor je. Je pa predsednikovo sporočilo zato vrglo iz tira taktiko kongresnih republikancev, ki nekdanje ambasadorke niso hoteli pretirano napadati, ker da pretirane koristi od tega tako in tako ne bo. ba, agencije