Reški stadion Rujevica bo v manj kot tednu dni gostil še drugi nogometni spektakel. Po prvenstvenem derbiju med Rijeko in zagrebškim Dinamom se bosta na njem nocoj pomerili hrvaška in slovaška reprezentanca. Obračun bo za gostitelje najpomembnejša tekma letos, saj bodo v primeru neodločenega izida že proslavljali uvrstitev na svoje šesto evropsko prvenstvo. To bo sicer 14. tekma, ki jo bodo aktualni svetovni podprvaki odigrali na Reki, in 35. domača v evropskih kvalifikacijah, prav nobene doslej pa za zdaj še niso izgubili.

Kljub temu domači selektor Zlatko Dalić ni imel povsem mirnega spanca v zadnjih dneh. Zaradi kartonov namreč ne bo mogel računati na osrednja branilca Dejana Lovrena in Domagoja Vido, zaradi poškodbe sta svojo udeležbo odpovedala tudi Ivan Rakitić in Andrej Kramarić. Tudi zato Dalić tokrat napoveduje previdnejši pristop kot pred mesecem dni, ko so njegovi igralci v Bratislavi zmagali s 4:0. »Najbolj me veseli dejstvo, da imamo na voljo dovolj treningov in se lahko kar najbolje pripravimo. Zagotovo pa v tekmo ne bomo vstopili odprto, temveč bomo previdnejši. Tudi tekmeci si želijo pozitivnega izida, zato se obeta velik boj,« meni Zlatko Dalić, za katerega bo pesti znova stiskala hrvaška predsednica Kolinda Grabar - Kitarović, ki je napovedala prihod na tekmo.

Slovaki pred obračunom prav veliko ne preračunavajo. V skupini E imajo dve točki manj od drugouvrščene Madžarske in dve več od četrtouvrščenega Walesa, zato drevi nujno potrebujejo zmago. »Naš cilj je premagati Hrvate in osvojiti tri točke. Morda se to sliši nenavadno, saj smo v Bratislavi visoko izgubili, a želimo si zmage. Verjamem, da smo dovolj močni, da nam to uspe. Vsekakor jih lahko presenetimo, če bomo zmanjšali število napak,« je prepričan slovaški vezist Albert Rusnak.

Glede na zapise medijev se sicer zdi, da se na Hrvaškem bolj kot s Slovaki obremenjujejo z vremenom. Razmere za igro bodo namreč vse prej kot idealne, saj meteorologi v času tekme napovedujejo nizke temperature in možnost obilnih padavin. »Močan naliv lahko pričakujemo na območju Istre, Čičarije in Matulj, medtem ko bo Reka na meji obilnih in zmernih padavin,« so za časnik Novi list dejali na reškem pomorskem meteorološkem centru. »Vseeno mi je, ali bo dež, sneg ali pa led. Ko se enkrat navadiš na igranje pri minus desetih stopinjah Celzija, je vse lažje,« pa je vsega hudega vajen hrvaški reprezentant in član moskovskega CSKA Nikola Vlašić.

Med več kot desetimi reprezentancami, ki so si nastop na evropskem prvenstvu že priigrale, še vedno ni aktualnih prvakov Portugalcev. Po strelskih vajah proti Litvi, ki so ji zabili pol ducata golov, jim to lahko uspe jutri na gostovanju proti Luksemburgu. Na turnir se bodo namreč uvrstili v primeru zmage ali pa če te proti Ukrajincem ne bo dosegla Srbija. »Vemo, da nas v nedeljo čaka že nov nasprotnik. Za pripravo nanj imamo manj kot 72 ur časa, zato moramo hitro začeti razmišljati o Luksemburgu,« je po uspehu proti Latviji dejal portugalski selektor Fernando Santos.